Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 26 juni 2019

Skyddar gummistövlar mot blixten?

Många tror att gummi är ett universalskydd mot blixtnedslag, och att det därför skulle vara bra att ha gummistövlar på fötterna om man blir träffad av blixten. Men det stämmer inte alls.

– Det är en skröna. Totalt fel, säger brandingenjör Leif Sandahl.

 Gummistövlar skyddar mot väta, men ger absolut inget skydd mot blixten.
Gummistövlar skyddar mot väta, men ger absolut inget skydd mot blixten. FOTO: istock

Vid en direktträff hjälper inte de tjockaste gummistövlar. En blixt kan ha en strömstyrka på 100 000 ampere, vilket kan splittra träd och förvandla sand till glas. Det borde säga sig självt att gummistövlar inte hjälper, tycker Leif Sandahl, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Gummistövlar ger ett bra skydd mot vatten så du inte blir blöt om fötterna, men de ger absolut inget skydd mot åska. Det är ju bara dumheter.

Läs också: Så undviker du åskvädret utomhus

Skyddar mot stegspänning

– Möjligen kan stövlarna ge ett visst skydd om det är stegspänning i marken, alltså ström som leder vidare i marken vid blixtnedslag eller om en elledning fallit ner, säger Sandahl.

Man bör dock tänka på att hålla ihop benen (eller stå på ett ben), för att hindra att strömmen passerar mellan fötterna. Varje år dör flera boskapsdjur av stegspänning, eftersom deras ben är så långt från varandra, samt att strömmen går genom hjärtat.

Läs också: Viktiga fakta om blixt och åska

Ett fåtal träffas av blixten

Samtidigt kan det vara lugnande att veta att det är otroligt liten risk att träffas av blixten, och att de allra flesta överlever ett blixtnedslag. I Sverige träffas i snitt 17 personer av blixten varje år, varav en dör. Det kan jämföras med att det sker ungefär 100 000 nedslag per år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen