Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 8 oktober 2018

SMHI söker trädgårdsägare för mäthjälp

Väderinstitutet SMHI är på jakt efter ett 40-tal privatpersoner som vill ta prover i sin egen trädgård. Utbildning och ett arvode på 12 000 kronor utlovas till de som ställer upp.

 Om du är trädgårdsägare kan du tjäna extraslantar som ”klimatobservatör” för SMHI.
Om du är trädgårdsägare kan du tjäna extraslantar som ”klimatobservatör” för SMHI. FOTO: Istock

Det är för ett nytt klimatprojekt som SMHI nu vänder sig till trädgårdsägare på utvalda orter i landet. Genom att anlita privatpersoner som tar prover i sin egen trädgård vill man få ett bättre grepp om klimatets utveckling.

SMHI efterlyser personer, eller ”klimatobservatörer” som de kallar dem, som två gånger om dagen, morgon och kväll, kan gå ut och mäta nederbörd och snödjup.

Läs också: Forskarna har svaret: Därför kan du lukta dig till regn

Till Kristianstadbladet säger Eva Strandberg, ansvarig för meteorologiska nät på SMHI, så här:

– Vi kallar det klimatnät, det handlar inte så mycket om aktuellt väder utan om klimatet. Vi vill bevara långa mätserier.

Så blir du klimatobservatör för SMHI

För att bli aktuell för uppgiften krävs att du har en trädgård där åtminstone en yta inte störs av höga träd eller hus. SMHI kommer att dela ut nederbördsmätare och utbilda de personer som väljs för projektet. Dessutom kommer de privata klimatobservatörerna få en årslön på 12 000 kronor.

– Vi kräver inte att man aldrig får åka på semester eller vara sjuk, men man blir lite bunden, säger Eva Strandberg till Kristianstadsbladet.

Här kan du läsa mer om SMHI:s projekt och anmäla ditt intresse!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen