Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 11 februari 2019

Vintern kan ”hoppa över” södra Sverige

Södra Sverige har haft en ovanligt mild vinter hittills. Enligt de meteorologiska årstiderna är det fortfarande höst, och blir det inte kallare under veckan så kommer de sydligaste delarna att ”hoppa över” vintern – och gå direkt till vår.

 Södra Sverige har inte fått någon meteorologisk vinter i år.
Södra Sverige har inte fått någon meteorologisk vinter i år. FOTO: iStock

Kriterierna för att det ska bli en meteorologisk vinter är att medeltemperaturen är under nollan i fem dygn i följd. Detta har alltså inte de sydligaste delarna av landet upplevt ännu, och därmed är det fortfarande meteorologisk höst. Men det finns ett slutdatum för hösten.

– När vi passerar den 15 februari kan vi inte längre ha höst. Får vi sju dygn med medeltemperatur över noll kommer den meteorologiska våren att anlända och då kan vi inte backa tillbaka till vinter även om det blir kallare, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Läs också: 5 (okända) fakta om talgoxen

Prognosen tyder på vår

Sju dygn med en medeltemperatur över nollan betyder alltså att den meteorologiska våren är här. Prognosen för södra Sverige ser ut att hålla sig på plussidan.

– För att få vinter behöver vi ordentligt med kalluft, men nu är det snarare så att ytterligare mild luft rör sig in och dagtid ligger vi på plussidan. Så i nuläget är det inte så hoppfullt att få meteorologisk vinter, säger Marcus Sjöstedt.

Ovanligt mild vinter i söder

Att de sydliga delarna av landet ”hoppar över” vinterårstiden händer emellanåt när det är milda vintrar.

– Om man jämför med normalvädret har det sedan nyår varit mildare än normalt i de södra delarna. Men vi har också haft riktigt kalla perioder.

Övriga Sverige får vänta ett tag till på våren. Den normala ankomsttiden för Mellansverige är i mars och de norra delarna får meteorologisk vår först i april.

Läs också: Karl-Eriks insats i stränga kylan räddar vilda djuren

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen