Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
video 17 december 2016

Uppfinningen blev ett youtube-fenomen: Ingmars vedklyv syns i hela världen

Filmen är inte från Ukraina, inte från USA eller Ryssland. Youtube-fenomenet som tagit ett varv runt jorden är svenskt.

– Den har blivit kapad och publicerad under annat namn flera gånger men det är bara roligt, säger uppfinnaren Ingmar Andersson, Dals Rostock.

Vedklyven väcker ha-begär hos alla som någonsin hållit i en yxa. På youtube-filmen syns en man som klyver ved med en smart apparat och det ser så lätt ut.

– Jag blir fortfarande förvånad själv över hur lätt det går att klyva med den, säger Ingmar.

Tung yxa

Klyven består av en arm med en tung yxa längst ut, armen är fäst på ett stativ och stöds av en kraftig fjäder. Vedträet som ska klyvas står under armen och när den lyfts och släpps ner igen hjälper gravitationen till att ge yxan fart nedåt och fjädern hjälper till att lyfta den igen.

Filmen med Ingmars klyv dök upp för en tid sedan på ett amerikanskt forum för självhushållare. Filmsnutten där en man ”gungar” isär vedträn beskrevs som en fantastisk lösning från Ukraina.

Foto. Ingmar Andersson
Foto. Ingmar Andersson

I själva verket är filmen svensk och mannen på filmen en av Ingmars kompisar.

– Jag vill att folk ska inspireras och bygga sina egna. På min hemsida ligger anvisningar och tips utlagda. Läsarna ska få allt jag kan ge.

Kopieras av företag

Ett ryskt företag har till och med börjat tillverka och sälja en kopia av vedklyven och använder Ingmars filmer som reklam. På det sättet har klyven blivit internationellt känd.

– Det ryska företaget har inte hört av sig alls. Hade de gjort det hade de fått en bättre film än den de använt, säger han och skrattar.

Ingmar Andersson är skifferläggare, husfixare, husbehovsodlare och vardagsuppfinnare. Han tycker om att lista ut hur saker fungerar och hur de skulle kunna bli bättre.

Förbättrad design

Sedan den första klyven gjordes har han förbättrat designen. Klyven har bland annat fått ett tyngre fundament i betong som ger ett stummare slag, nytt yxhuvud och säkerhetsspärr som hindrar yxan från att gunga upp och ner när man släpper handtaget.

Och klurandet och klyvandet fortsätter, även om Ingmars nuvarande bostad ställer till det. Huset han bor i just nu har jordvärme, ingen vedeldning.

– Jag har levt med ved och odling hela livet. Det är skönt att kunna ordna värme och mat av egen kraft och gärna ska klyven användas varje dag. Det är så jag vill ha det.

Se den internationella klyvfilmen: Tjoff, tjoff, tjoff! Svettfritt klyvjobb med manick av järnskrot

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen