Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Webbutbildning 18 maj 2021

Ökat intresse för biodling – kvinnorna kommer på bred front

Allt fler intresserar sig för biodling. På senare år har intresset ökat markant i Sverige över hela landet märks en uppåtgående trend i intresset för att odla bin. För den nyfikne är Lands onlinekurs i biodling en bra början.

 Som biodlare blir man delaktig i naturen och i livet i trädgården på ett helt nytt sätt.
Som biodlare blir man delaktig i naturen och i livet i trädgården på ett helt nytt sätt. FOTO: Rawpixel

Inte bara är de ändlöst fascinerande – bin är också superviktiga för vår miljö. De är mästare på att pollinera växter och bidrar till allt från ökad frukttillgång, mer blomstrande stadsmiljöer och ökad biologisk mångfald. Allt fler svenskar intresserar sig för bin och deras intressanta värld. Faktum är att intresset för biodling skjuter i höjden. Det märks om inte annat på antalet medlemmar i Sveriges Biodlares Riksförbund – som har ökat medlemsantalet 12 år i rad.

Ökat antal medlemmar i Sveriges Biodlares Riksförbund

– Det stämmer. År 2008 var vi under 10 000 medlemmar och i fjol hade vi 16 000. Årets siffror är inte klara än, men det skulle förvåna mig mycket om vi inte hade ökat ytterligare vilket såklart är väldigt glädjande, säger Jonas Eriksson, förbundschef.

Att intressekurvan pekar spikrakt uppåt har flera förklaringar. En är ett ökat miljötänkande. En annan att fler och fler upptäcker de många fördelarna med att odla bin.

Därför ökar intresset för biodling

 Lands i biodling är för nybörjare och är helt online.
Lands i biodling är för nybörjare och är helt online. FOTO: Jonas Rönnbro

– Fördelarna med pollineringen är ju uppenbara och många vill hjälpa till med det. Och om någon skaffar en bikupa eller två så blir grannarna oftast glada för deras träd och buskar får ju också en skjuts av pollineringen. För man får mycket mer frukt och bär på sina träd och buskar om man har bin, säger Jonas Eriksson.

Intresseökningen sker från söder till norr och i alla åldrar. Dessutom håller könsfördelningen på att jämnas ut.

Nu vill kvinnor bli biodlare

– Det är väldigt glädjande att kvinnorna har kommit in i biodlingen på bred front för det var en ganska utpräglad ”gubbsport” tidigare. Sett till vårt medlemsantal är nu 37 procent kvinnor och ofta ser vi att hela familjer väljer att engagera sig i biodlingen, säger Jonas Eriksson.

För den som är nyfiken på ämnet biodling är en grundkurs en mycket bra start. Till och med det viktigaste.

– En grundutbildning är nummer ett. Att bara köpa in ett par bisamhällen och köra på vinst och förlust utan att ha kunnandet är inget jag rekommenderar. Biodling är inte så komplicerat egentligen, men det krävs kunskap, säger Jonas Erikssson.

Här hittar du Lands onlinekurs i biodling

Börja med Lands populär biodlingskurs

Är du nyfiken på biodling och vill komma igång har Land utbildning onlinekursen Kom igång med biodling. Där får du lära dig allt om att komma igång med din biodling. Hur bisamhället är uppbyggt, vilken utrustning du behöver för att komma igång med biodlingen och vad du ska tänka på när du köper bin.

Onlinekursen Kom igång med biodling leds av Lotta Fabricius Kristiansen som har varit biodlare i över 20 år och bland annat sköter om Kronprinsessparets bikupor på Haga Slott.

 Vill du bli biodlare? Då kan du lära dig konsten av Lotta Fabricius Kristiansen. Hennes webbkurs ger dig kunskaperna du behöver för att ha hand om dina egna bikupor.
Vill du bli biodlare? Då kan du lära dig konsten av Lotta Fabricius Kristiansen. Hennes webbkurs ger dig kunskaperna du behöver för att ha hand om dina egna bikupor. FOTO: urbazon

Därför är bin så fascinerande

Men vad är det egentligen med bin som fascinerar oss människor så? Jonas Eriksson på Sveriges Biodlares Riksförbund igen:

– Framför allt tror jag att det är hur bisamhället är uppbyggt och hur välordnat det är. Varje individ har sina olika sysslor och hur de sköter sig. Bidansen och hur den går till. Att bina har klarat sig under årmiljonerna och hur enormt viktiga de är, säger han.

Här hittar du Lands onlinekurs i biodling

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen