Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Webbutbildning 29 maj 2020

Onlinekurs: Biodling – grundkurs för nybörjare

Vill du bli biodlare? Då kan du lära dig konsten av Lotta Fabricius Kristiansen. Hennes webbkurs ger dig kunskaperna du behöver för att ha hand om dina egna bikupor.

 Lotta Fabricius Kristansen lär dig bli biodlare, via datorn, med Lands nya onlinekurs i biodling.
Lotta Fabricius Kristansen lär dig bli biodlare, via datorn, med Lands nya onlinekurs i biodling.

Lotta Fabricius Kristiansen är rutinerad så att det räcker och blir över. Hon har varit biodlare sedan slutet av 1990-talet samt gjort utbildningar och infomaterial för biodling på studieförbund, biodlarorganisationer, LRF och SLU.

Dessutom är hon den som sköter Kronprinsessan Victorias bikupor på Haga slott.

Nu har Lotta gjort sin första webbutbildning. Den är utformad som ett första steg mot att bli biodlare med fakta om bin, skötselråd och information om de regler som gäller. Kursen i biodling för nybörjare säljs via Land.

– Det ska bli spännande att se hur den tas emot. Jag har försökt att anpassa kursen så att det blir både konkret och kortfattad. Det gäller ju att komprimera utan att förlora några viktiga fakta man behöver för att starta med biodling.

 Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar syns vid bikupan. Lotta Fabricius Kristiansen också, bakom den mörka slöjan.
Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar syns vid bikupan. Lotta Fabricius Kristiansen också, bakom den mörka slöjan. FOTO: TT

Varför ska man bli biodlare?

– Man blir delaktig i naturen och i livet i trädgården på ett helt nytt sätt. Dessutom får man ju honung och andra fina biprodukter från bina.

Vad brukar överraska nya biodlare mest?

– Att de är hanterbara. Många tror att bina ska stå som ett moln ur en skorsten omkring en. I själva verket går det att arbeta med dem, plockar man upp en ram sitter de ganska stilla. Man kan flytta dem, ta på dem.

Det låter som ett fridfullt jobb, stämmer det?

– Verkligen. När man börjar förstå livet i kupan, ser hur de har olika roller och hur de kommunicerar med varandra blir man fascinerad. Att vara med bina blir ett sätt att koppla av. Livet i bikupan skulle vara perfekt ”slow tv”, en given uppföljare på Älgvandringen.

Här kan du köpa Lottas onlinekurs i biodling

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen