Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Webbutbildning 12 oktober 2021

Så artbestämmer du en fågel – 5 steg

300 olika arter fågel. Har du lyckats få syn på så många då har du något att imponera med i fågelskådarkretsar. Det är en slags milstolpe för dem som har fallit för tjusningen att ge sig ut i naturen med skärpta sinnen och skåda fågel. Men hur avslöjar man en fågelart?

 En handkikare och en fågelbok är bra utrustning när du ska artbestämma din första fågel.
En handkikare och en fågelbok är bra utrustning när du ska artbestämma din första fågel. FOTO: Elena Goosen

Du behöver ju såklart lite god fika, en termos med varm dryck och ett par smörgåsar.

Det är själva grundbulten i fågelskådning.

Njutningen och avkopplingen i vår vackra svenska natur är en stor och viktig ingrediens för landets växande skara av fågelintresserade.

Bra utrustning för nybörjare

Förutom go’fika är det inte helt fel att utrusta sig med en bra fågelbok och en kikare. En handkikare duger fint men det kan vara kul att veta att med tubkikare så får du en fantastisk närhet till fåglarna. Det är en svårslagen känsla.

Första steget att artbestämma fåglar tar du lämpligast hemma. Titta ut genom fönstret. Gå ut i trädgården eller i skogsdungen där du bor. Fågelskådning är precis lika intressant utan att du behöver göra en resa. Dessutom blir det än mer ekoskådning.

Skaffa kunskap enkelt via Lands fågelskådarkurs

Tycker du om din allra första fågelskådartur, då kan det vara en idé att ta en titt på Land Utbildnings digitala kurs Fågelskådning. Den är perfekt anpassad för dig som är nybörjare.

Här hittar du Lands onlinekurs i fågelskådning
 Vintern närmar sig. Vid fågelmatningen är en utmärkt plats för fågelskådning. Fågelskådning är lika aktuellt året runt.
Vintern närmar sig. Vid fågelmatningen är en utmärkt plats för fågelskådning. Fågelskådning är lika aktuellt året runt. FOTO: Binnerstam

Fem steg till att artbestämma din första fågel

1. Sången

Att lära sig fåglars läten ett bra sätt att artbestämma dem. Alla fåglar låter olika och kan till och med ha olika dialekter. Många arter känns även igen genom mekaniska ljud med till exempel näbben, vingarna och stjärten. Hackspettars trumning är ett typiskt exempel.

2. Flygstil och beteende

Ta en titt på hur fågeln rör sig. Hur flyger den, hur går den och hur rör den kroppen? Vippar, kryper, dyker, seglar?

3. Hur ser den ut?

Kolla in färg, form, näbb. Ta en titt i din fågelbok och se i text och bild hur fågeln du gissar på beskrivs. Om honan och hanen avviker från varandra hittar du säkerligen information om det i din bok.

4. Var?

Var befinner du dig där du ser denna fågel? Vid havet? I skogen på en åker?

5. När?

När ser du din fågel? När på året och tidpunkt på dygnet. Allt detta hjälper dig när du ska artbestämma.

Hur rimligt är det?

När du har en gissning så kan du antingen ta en bild och ställa frågan i en fågelskådargrupp, svaren brukar inte vänta på sig. Eller gör en bedömning: Stämmer miljön med rätt plats i landet och tidpunkt för året med den art du tror att det är?

Här hittar du Lands onlinekurs i fågelskådning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen