Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Webbutbildning 14 april 2021

Tälj en fantastisk träsked – lär dig urgammal kunskap

Förr kunde en sked vara ett första steg för att få flickorna på fall och en av flera fästmansgåvor innan löftet om bröllop blev klart. Träskeden är ett urgammalt köksredskap som spelat en central roll. Steget till din första egenskurna träsked börjar med Lands nya digitala kurs.

 Gå Lands digitala täljkurs och lär dig att tälja en egen sked eller slev.
Gå Lands digitala täljkurs och lär dig att tälja en egen sked eller slev.

En bra sked eller slev kan hålla hela livet om den sköts rätt. Det bästa materialet är en krokvuxen stam eller gren och när fibrerna följs blir sleven stark och kan täljas tunn och smidig.

Eller om vi ska vara ärliga: En bra sked är en sked som du skurit fram på egen hand.

Och att tälja en egen sked, det är faktiskt möjligt, för både dig och mig, tack vare Lands digitala kurs i täljteknik och kursledare Bengt Waldermarsons inspirerande och pedagogiska förmåga att sprida den urgamla traditionen. Han har slöjdat i hela sitt liv och skeden ligger honom extra varmt om hjärtat.

 Björk är det bästa svenska träslaget om du vill tälja en sked.
Björk är det bästa svenska träslaget om du vill tälja en sked.
Läs mer om täljkursen här

– En sked eller en slev är en bra början för den som vill lära sig täljtekniken. Det är ett bra föremål att ta sig igenom och ett sätt att bekanta sig med den grundläggande tekniken i täljning, säger Bengt.

Dessutom bär den på mycket spännande historik och har varit viktigt redskap för oss människor.

Tälj med hjärtat och njut

 Avkoppling och rekreation. Bengt Waldermanson är en skicklig slöjdare och lär skickligt ut de grundläggande handgreppen.
Avkoppling och rekreation. Bengt Waldermanson är en skicklig slöjdare och lär skickligt ut de grundläggande handgreppen.

– Förr gick man ut i skogen och letade upp ett lämpligt ämne, så snart man behövde en sked. Och den skickliga slöjdaren stack en vackert utsmyckad sked i bröstfickan och knackade på hos flickan han var intresserad av. Om flickan var tog emot skeden kunde det vara ett första steg till bröllop, berättar han.

Och för oss som är nyfikna på att lära oss att tälja så finns inget rätt eller fel, poängterar han. Vi måste alla börja någonstans. Det viktigaste är att hjärtat är med och att vi njuter längs vägen när vi lär oss.

– Förmågorna kommer sedan med tiden, säger han

Och njuter av att tälja, det gör Bengt och förmågorna de besitter han, det råder det ingen tvekan om.

Fästmanssked bars i bröstfickan

 En vackert smyckad sked visade förr i tiden på kompetens och kunnande.
En vackert smyckad sked visade förr i tiden på kompetens och kunnande.

Skedarna han plockar fram ur sin bröstficka, är var och en ett konstverk i sig, och vittnar om skicklighet och tusentals timmar av övning. För honom är möjligheten att arbeta med händerna i trä och med några enkla redskap, rekreation och ger en välbehövlig paus från vardagen som konsult. Den känslan vill han sprida och hoppas att fler ska upptäcka via hans kurser. Kanske via en första egenskuren träsked.

Köp täljkursen här

Läs mer: Se hela kursutbudet på Land Utbildning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen