Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Webbutbildning 3 juni 2021

Börja skåda fågel med Lands inspirerande webbkurs

Fågelåret i Sverige bjuder på mängder av spännande upplevelser som börjar redan utanför din dörr. Gör som tusentals andra och lär dig att känna igen arter och att upptäcka fågelsång. Få kunskap som berikar ditt vardagsliv med Lands webbkurs i fågelskådning.

 Fåglar skänker lugn och glädje helt gratis
Fåglar skänker lugn och glädje helt gratis

Som kursledare har Land Utbildning valt den bästa och kanske mest kunniga på området; Anders Wirdheim är journalist med stort natur- och fågelintresse och kan utan att tveka identifiera ett par tusen fåglar och ett par hundra läten. Han växte upp vid fågeltäta västkusten, har skådat fågel i drygt fem decennier och varit redaktör och kommunikatör på Sveriges Ornitologiska Förening.

Upptäck småfåglarna i villaträdgården

– Jag har haft förmånen att följa fågelskådningen på riktigt nära håll och varit med på spännande konferenser världen över och fått ta del av unik kunskap i ämnet, säger Anders Wirdheim som med glädje ser framemot att avslöja knepen att upptäcka fåglarna via Lands digitala fågelkurs som är uppdelad i åtta avsnitt.

Här hittar du Lands onlinekurs i fågelskådning

– Det handlar om att både lära sig att upptäcka fåglarna i vår närhet och titta på rätt saker för att identifiera dem. Om man börjar med småfåglarna som finns i villaträdgården, till exempel gråsparven och pilfinken. De skiljer man lättast åt genom att titta på huvudena. Det samma gäller talgoxen och blåmesen, förklara Anders.

Att skilja de vanligaste mesarna är exempel på vad du får lära dig under kursen.

– Bara att lära sig att överhuvudtaget se dem är en bra början, säger Anders.

 Anders Wirdheim är journalist med stort natur- och fågelintresse och kan utan att tveka identifiera ett par tusen fåglar och ett par hundra läten. Intresset har han haft sedan barnsben.
Anders Wirdheim är journalist med stort natur- och fågelintresse och kan utan att tveka identifiera ett par tusen fåglar och ett par hundra läten. Intresset har han haft sedan barnsben.

Fågelskådning en härlig naturupplevelse

Att fågelskåda är en härlig naturupplevelse som skänker lugn, överraskar och är lätt att börja med. Intresset har ökat ända sedan början av 2000-talet. Och många av Ornitologiska Föreningens nya medlemmar är kvinnor. Fågelskådning är dessutom coronasäkert och intresset har fått ytterligare fart under året som gått.

– Att gå i skogen, med skärpta sinnen är som ett stilla kontemplerande. Att kunna lite mer av det man ser av naturen och sätta ord på det tillför något som jag märker att många av mina kursdeltagare uppskattar, säger Anders.

Som nybörjare är det också lätt att komma i gång. Du behöver inte ha en massa prylar. Ett par bra och sköna skor att vandra i, en termos med dryck och en handkikare ­– det kommer du långt med när du vill titta på fåglar.

Ny dimension för dig som vistas i naturen

– Jag hoppas att fler ska upptäcka att vi har en hel del fåglar runtomkring oss där vi bor. Fåglar är vackra och att titta på dem är en estetisk upplevelse och de har ett spännande liv. Hur orienterar de sig under sin långa flyttning? När folk väl upptäcker fåglarna så öppnas en annan dimension av att vara ute och vistas i naturen.

Här hittar du Lands onlinekurs i fågelskådning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen