Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 april

Sill är bra för hjärnan

Gillar du sill? Grattis! Sill kan nämligen funka som medicin för din hjärna, visar ny svensk forskning.

 Sill kan funka som rena medicinen mot hjärnsjukdomar.
Sill kan funka som rena medicinen mot hjärnsjukdomar.

Nu verkar det vara bevisat, det som du kanske fick höra redan som barn: Man blir smart av fisk. Fisk kan till och med förhindra Parkinsons sjukdom, visar ny forskning från Chalmers i Göteborg.

Tydligare koppling

Sambandet mellan fisk och bra hjärnhälsa är känt sedan länge. Men nu visar alltså forskningen från Chalmers på en ny och tydligare koppling.

Det är proteinet parvalbumin, som det finns rikligt av i exempelvis sill, som har visat sig kunna förhindra Parkinsons sjukdom, rapporterar chalmers.se (obs: extern länk).

Förebygg sjukdom med fisk

Ett enkelt sätt att förebygga Parkinsons sjukdom skulle alltså enligt denna forskning vara att äta mer fisk. Speciellt sill, torsk, karp och lax som innehåller extra mycket av det hälsosamma proteinet.

Men nivåerna av proteinet varierar under året.

– Fisk är vanligtvis mycket mer näringsrikt vid slutet av sommaren, på grund av ökad ämnesomsättning, säger forskarassistent i livsmedelsvetenskap på Chalmers och författare till studien, Nathalie Scheers till chalmers.se.

Läs också: Så får du få nya hjärnceller – hela livet

Kan finnas fler samband

Efter denna upptäckt är nu forskarna intresserade av att undersöka om det även finns samband mellan proteinet parvalbumin och andra hjärnsjukdomar som Alzheimers sjukdom, ALS och Huntingtons sjukdom.

– Vi ska studera hur parvalbumin från sill transporteras i mänsklig vävnad. Det ska bli väldigt intressant, och skulle kunna ge riktigt spännande resultat, säger Nathalie Scheers.

Läs också: Spännande hjärnforskning: Du mår som du tänker!

Mindre Parkinsons i Japan

Forskare har även tidigare sett ett samband mellan hög fiskkonsumtion och minskad förekomst av Parkinson:

– Bland människor som äter medelhavskost, med mycket fisk, är förekomsterna av Parkinsons och Alzheimer lägre, säger Tony Werner, doktorand i kemisk biologi på Chalmers och försteförfattare till studien.

Detta har också observerats i Japan där man äter mycket fisk.

Men nu har forskarna alltså ett tydligt bevis på vad det är i fisken som gör den till rena läkemedlet.

Läs också: Ät dig smart – 9 livsmedel som vässar hjärnan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen