Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 4 juli

Lär dig konsten! Såpskura dina värdefulla trasmattor i sjön

Vad passar bättre än het sommardag än att såpskura trasmattor på gammeldags vis? Mattorna torkar fort i solen och vattnet ger skön svalka i hettan.

Har du också några ömt vårdade trasmattor hemma, vävda av en farmor eller mormor eller ärvda i ett par generationer och som är en del av familjens historia?

En trasmatta är ett hantverk tar många timmar att tillverka och det bästa du kan göra för din matta om du vill tvätta den är att såpskura på gammalt vis.

Det enda du behöver är:

  • Insjö
  • Brygga eller berghäll
  • Såpa
  • Skurborstar

Gör så här:

1. Blötlägg. Lägg mattorna i sjön och låt dem ligga tills de sjunkit och sugit åt sig ordentligt med vatten.

2. Dra upp ena kortsidan på bryggan och skura en del i taget. Tillsätt lite såpa och börja skura tills det löddrar. Skura från mitten och ut. Skopa på med vatten vid behov.

3. Vik den färdigskurade delen och låt mattan vila med såpa och allt. Ös upp en ny bit matta och skura sedan hela matten bit för bit. Svetten lär garanterat lacka och händerna ömma.

4. Bryggskölj mattan genom att ösa och skura bort såpa och smuts ned i sjön. Från mitten och ut. Glöm inte att bearbeta båda sidorna.

5. Skölj mattan i sjön. Dra den fram och tillbaka så att de sista såpresterna försvinner.

6. Krama ur vattnet ur mattan genom att dra den upp på brygga, rulla och trampa ur vattnet efter hand. Försök även att vrida ur mattrullen.

7. Torka mattan i solen.

8. Njut av doften av såpa.

Foto och inspiration: Städbloggen på Vasterbottensapa.seLäs även: 15 sätt att göra livet lättare med såpa

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen