Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 juli

12 svenska råvaror du ska passa på att äta i juli

Nu är tiden inne att njuta av svenska bär och grönsaker! Färska råvaror smakar inte bara godare – de är dessutom billigare och betydligt snällare mot miljön. Här är maten som är i säsong i juli.

1. Krusbär

 Krusbär är en riktig läckerhet!
Krusbär är en riktig läckerhet! FOTO: Istock

Svenska krusbär mognar i mitten av juli och finns bara under några korta sommarveckor. Njut som de är eller koka sylt. Omogna bär kan användas till krusbärskräm och krusbärsgelé.

Läs också: 9 goda recept på övermogen frukt

2. Svarta, vita och röda vinbär

 Vinbär är ett bra miljöval.
Vinbär är ett bra miljöval. FOTO: Istock

Växer vilt i stora delar av Sverige. Både röda och svarta vinbär är goda i saft och gelé. Svenska vinbär är ett mycket bra miljöval då de är i säsong eftersom de i princip alltid är frilandsodlade. Vinbär går utmärkt att frysa in!

Läs också: Fryksta Trädgårdscafés bästa bärpajrecept!Läs också: Så gör du egen svartvinbärssaft

3. Färskpotatis

Färskpotatis är gott hela sommaren! Skrubba och koka i rikligt med salt och njut med en klick smör. Varmrökt lax med kall färskpotatissallad är en oslagbar kombo!

Läs också: Sju goda resträtter på färskpotatis!

4. Kronärtskocka

 Kronärtskockan är vacker och god.
Kronärtskockan är vacker och god. FOTO: Istock

Denna delikatess är en tistelväxt från Medelhavet. I Sverige skördas kronärtskockan från juli fram till hösten. Förvara svalt i kylskåp, i rumsvärme torkar den ut på några dagar!

Läs också: Koka den perfekta kronärtskockan!

5. Majrova

En av de tidigaste rotsakerna som sedan skördas hela sommaren. De späda bladen kan ätas på samma sätt som mangold och spenat. Vitlöksbakade majrovor är både mättande och supergott.

6. Färsk lök

Färsk svensk lök av olika sorter säljs i knippe i säsong. Lök ger en riktig hälsoboost med massor av nyttiga antioxidanter. En av kökets mest oumbärliga smaksättare!

Läs också: Rengör grillgallret – med en lök!

7. Rödbetsblad

 Släng ner rödbetsblad nästa gång du wokar grönsaker!
Släng ner rödbetsblad nästa gång du wokar grönsaker! FOTO: Istock

Rödbetsblastens späda blad kan ätas råa i sallader och fungerar utmärkt i wokrätter. Ta bort stjälkarna som är fibriga och smaklösa.

Läs också: Mer mat från varje grönsak – 8 sorters blad och blast du bör äta!

8. Squash

Squash (eller heter det zucchini?) är en sorts pumpa som odlas i många former. Fyll med köttfärs och gratinera i ugn. Squashblommor är dekorativa och läckra att fritera och äta.

Läs också: Squashchips med läcker kryddning – festens godaste!

9. Spenat

Svensk spenat skördas i flera omgångar under sommaren. Välj ekologisk spenat då vanlig odlad spenat ofta är rejält besprutad med bekämpningsmedel.

Läs också: Så fryser du bäst in mangold och spenat

10. Vaxbönor

 Vaxbönor hör sommaren till.
Vaxbönor hör sommaren till. FOTO: Istock

Från juli hittar du svenskodlade vaxbönor i butik. Vaxbönor är sagolikt goda att ätas som de där, smörslungade med lite flingsalt.

11. Krusvinbär

Har du hört talas om denna korsning mellan krusbär och svarta vinbär? De odlas och växer i en hel del trädgårdar. Goda som de är eller i paj och kompott!

12. Lindblommor

Plocka vid blomningen i slutet av juni och början av juli och brygg eget lindblomste. Blommorna ger ifrån sig ett milt slem, som känns lenande för en sträv hals.

OBS! Tänk på att alltid att fråga markägaren om lov innan du plockar! Läs också: Allemansrätten – här är reglerna du bör ha koll på!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen