Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 juni 2016

10 vanliga moln – och vad de betyder

Bli din egen meteorolog! Om du lär dig att läsa molnen kan du i vissa fall avgöra vädret ända upp till en dygn i förväg. Framför allt kan du se hur snabbt du behöver komma i skydd för regn och rusk.

Bild 1/4 FOTO: All over press
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Cumulus humilis

Typiska moln en fin sommarmorgon. Ser ut ungefär som bomullstussar. Dessa så kallade stackmoln kallas även vackert-väder-moln, och det stämmer om de inte växer till sig.

Håller de sig små blir vädret fortsatt vackert under dagen, och till kvällen brukar de lösas upp.

Cumulus mediocris.
Cumulus mediocris.

Cumulus mediocris

Stackmolnen kan fortsätta växa under dagen om luften kring molnen är tillräckligt fuktig och om denna luft är kallare än molnen. Undersidan blir platt och mörk av kondenserad vattenånga och ovansidan blir blomkålsaktig.

Detta kallar meteorologerna växlande molnighet och det brukar inte ge regn.

Cumulus congestus.
Cumulus congestus.

Cumulus congestus

Är det mycket kallt och fuktigt på högre höjd och samtidigt varmt vid marken kan stackmolnen torna upp sig i himlen, och antagligen ge en regnskur inom en kvart.

Cumulonimbus.
Cumulonimbus.

Cumulonimbus

Om stackmolnstoppen når ännu högre och kallare luft breder molntoppen ut sig till en städliknande form. Molnets vattendroppar fryser till iskristaller. Den som befinner sig rakt under molnet ser det som blåsvart och hotfullt.

I det här läget kan man vänta sig kraftiga regnskurar, hårda och kalla vindbyar och till och med hagel. Denna typ av moln kan också ge åska och blixtar.

På kvällen brukar dock stackmoln upplösas och avdunsta.

Cirrus uncinus.
Cirrus uncinus.

Cirrus uncinus

Tunna trådar av fjädermoln med krokar i ändarna, och som tätnar mot horisonten, antyder att ett lågtryck är på väg. De kallas också skidspetsmoln. Fortsätter de att dra upp på himlen kommer regnet troligen inom ett dygn.

Cirrostratus.
Cirrostratus.

Cirrostratus

Om fjädermolnen följs av slöjmoln, som börjar täcka himlen, är regnet antagligen inte mer än ett halvt dygn borta. Kring solen som fortfarande syns genom molnen kan iskristaller bilda en ring, en halo.

Altostratus.
Altostratus.

Altostratus

Slöjmolnen tätnar till lägre liggande skiktmoln och solen syns knappt igenom. Nu är fronten nära och regnet kommer om en eller ett par timmar.

Nimbostratus.
Nimbostratus.

Nimbostratus

Skiktmolnen har tätnat till flera kilometer tjocka regnmoln och det kan regna i flera timmar, upp till en hel dag.

Altocumulus floccus.
Altocumulus floccus.

Altocumulus floccus

En typ av böljemoln som visar att det är instabilt i atmosfären och att kraftiga omvälvningar kan vara på gång, till exempel en åskfront med mörka moln och oväder.

Altocumulus lenticularis.
Altocumulus lenticularis.

Altocumulus lenticularis

En annan typ av böljemoln som bildas i lä av bergskedjor, till exempel i fjällen.

Dessa linsformade moln bildas i stabil atmosfär och förebådar alltså inte några dramatiska väderförändringar.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen