Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 maj 2018

20 svenska resmål för dig som gillar häftig natur

Bättre resmål än vacker och spännande natur finns inte. Land har valt ut ett tjog fantastiska platser i Sverige. De är värda allt besvär!

1. Gotska Sandön

 Gotska Sandön.
Gotska Sandön. FOTO: IBL

Nationalpark med hav, sand och stilla tallskog. Inget buller, inga ”häftiga” aktiviteter och inga restauranger. Viktigast är kanske den ro det innebär att båten bara går varannan dag.

Båt från Nynäshamn och Fårösund. Boende på vandrarhem, i stuga med självhushåll, i hyrtält (med säng!) eller eget tält.

www.sandoresor.se

2. Korallgrottan

Sveriges längsta grotta, drygt sex kilometer så vitt man vet, upptäcktes så sent som 1985 och ligger i vacker natur i norra Jämtland. Nås via tre kilometers vandring och kan bara besökas med guide.

Knappt fem mil norr om närmaste större samhälle, Gäddede.

www.vilseledaren.se

Läs också: Svenska smultronställen – 10 öar att besöka i sommar

3. Njupeskärs vattenfall

 Fulufjället.
Fulufjället. FOTO: IBL

Sveriges högsta vattenfall (93 m) i kanten av Fulufjället i nordvästra Dalarna. I bergsbranten har den sällsynta jaktfalken häckat i flera år. Två kilometers naturskön vandring fram till fallet. Ligger i Fulufjällets nationalpark. Cirka tre mil väster om Särna.

www.fulufjallet.se

4. Jämtlandstriangeln

Klassisk fjällvandringsled i södra Jämtland. Gå mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren på tre dagar. Kalfjäll och fjällbjörkskog. Bekvämt boende. Tåg till Enafors och busstransfer till Storulvån.

www.svenskaturistforeningen.se

5. Tyresta nationalpark

 Tyresta.
Tyresta. FOTO: IBL

Riktig urskog två mil från Stockholms centrum med vandringsleder och sjöar. Stark stam av tjäder. Via intilliggande naturreservat når man även skärgårdens klippor.

Nås enkelt med buss 807/809 från Gullmarsplan.

www.tyresta.se

6. Kullaberg

Bokskogar, klippbranter, steniga stränder, salt hav och makalös utsikt i nordvästra Skåne. Rikt fågelliv. Friströvande kronhjort. En av Västkustens säkraste platser för att få se tumlare. Dessutom Lars Vilks märkliga och omstridda jätteskulptur av drivved.

www.hoganas.se

Läs också: 25 utflyktstips från norr till söder

7. Lurö skärgård

Europas största sötvattensskärgård, mellan Värmlandsnäs och Kållandsö i mellersta Vänern. Rikt fågelliv. Folktomt jämfört med Bohuslän och Stockholms skärgård.

Vandrarhem, restaurang och stuguthyrning på Lurö. Båt från Ekenäs som också har kajakuthyrning.

www.lurobaten.se

8. Höga kusten

Höga klippor, skärgård och skog med vandring, paddling och klättring. Landhöjningen har skapat ett spektakulärt landskap vid Ångermanlands kust. Skuleskogens nationalpark ligger här.

www.hogakusten.se

9. Alvaret

260 kvadratkilometer unikt hedlandskap på södra Öland med intressant växt-, fågel- och insektsliv. Området har aldrig odlats eller gödslats, men däremot betats. Naturvårdsinsatser med ökat bete har motverkat igenväxning.

www.oland.com

10. Abisko

 Abisko.
Abisko. FOTO: IBL

En av landets första nationalparker. Mycket rik flora. Spännande kanjon med vattenfall. Linbana direkt upp i högfjällsnatur med fantastisk utsikt. Här i norra Lappland börjar Kungsleden. Nås lätt med tåg. Boende på fjällstation.

www.svenskaturistforeningen.se

11. Färnebofjärden

Älvlandskap nära Dalälvens utlopp med öar, strömmar, skogar och våtmarker. En stor del är nationalpark. Fiske och rikt fågelliv. Här går Linnés ”limes norrlandicus”, den naturliga Norrlandsgränsen. Vandringsleder och kanotuthyrning.

www.sverigesnationalparker.se

Läs också: 19 heta retrocaféer – från norr till söder!

12. Sarek

 Sarek.
Sarek. FOTO: IBL

Lappländsk vildmark med fjäll, skog och strida vattendrag. I nationalparken finns inga stugor och nästan inga broar. Bra utrustning och fjällvana krävs av besökaren som i gengäld får en genuin naturupplevelse. Buss till Kvikkjokk eller Saltoluokta och därefter vandring på Kungsleden.

www.sarekonline.com

13. Muddus

Av det ursprungliga svenska taigalandskapet är denna nationalpark en av få större rester, som undgått skogsbruk och vägbyggen. Mitt i Lappland. Björn, lo, järv, vadarfåglar, änder och ugglor är en del av det rika djurlivet. Nås med bil från Porjus och Jokkmokk.

www.sverigesnationalparker.se

14. Stora Karlsö

Öns branta klippor reser sig spektakulärt ur havet, sydväst om Gotland. Östersjöns största fågelberg, rik förekomst av orkidéer och mycket mer. Nås med båt från Klintehamn. Vandrarhem och restaurang.

www.lansstyrelsen.se/gotland

15. Haparanda Sandskär

 Haparanda Sandskär.
Haparanda Sandskär. FOTO: IBL

Flack och enslig ö uppbyggd enbart av sand och grus. Gråsäl och vikaresäl samt fåglar. Ingår i nationalparken Haparanda skärgård. Stugor och tältplats. Reguljära båtturer från Haparanda under juli.

www.sverigesnationalparker.se

Läs också: Lär känna älskade Sverige – till fots!

16. Glaskogen

Naturreservat med vildmarkskänsla i sydvästra Värmland. Vandrings- och kanotleder korsar området som har flera sjöar och ett rikt djurliv. Informationscentral i Lenungshammar, mellan Övre Gla och Stora Gla.

www.glaskogen.se

17. Kosteröarna

 Koster.
Koster. FOTO: IBL

Ligger i nationalparken Kosterhavet, men det mesta av öarna ingår inte i parken. Gott om knubbsäl. En av många upplevelser är att följa en snorkelled och studera det marina livet. Hotell, stugor, camping m m. Båt från Strömstad.

www.kosteroarna.com

18. Kilsbergen

Cirka fem mil lång bergskam mellan Örebro och Karlskoga. Mycket skog och många sjöar. Bergslagsleden går genom flera naturreservat i området. Ånnaboda, knappt två mil nordväst om Örebro, med bl a bad och camping är lämplig utgångspunkt.

www.orebro.se

Läs också: Hitta en vandring nära dig – 10 spännande leder

19. Store Mosse

 Store Mosse.
Store Mosse. FOTO: IBL

Skulle en mosse vara något att besöka? Ja, denna nationalpark i västra Småland är den största orörda myrmarken söder om Lappland och liknar just norrländsk vildmark. Mer än fyra mil vandringsleder på stigar och spångar leder besökaren genom det märkliga landskapet.

Buss 201 mellan Värnamo och Gnosjö stannar mitt i parken.

www.sverigesnationalparker.se

20. Kolmården

Den en gång fruktade gränsskogen mellan Östergötland och Sörmland har än idag litet väglös vildmark kvar. Naturreservatet Fjällmossen, som ligger i båda landskapen, har stora orrspel på vårarna och i skogen omkring finns tjäder. Sörmlandsleden går genom reservatet. Kan också nås med bil från bland annat Kvarsebo.

www.lansstyrelsen.se/ostergotland

Läs också: LISTA – härligt genuina gårdsbutiker län för län

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen