Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 augusti 2017

8 tips: Så klarar du ormmötet utan panik

Är det en slang, en pinne eller – nej det är en orm! Trots att det inte är nödvändigt så drabbas många av panik vid åsynen av en orm. Läs det här så klarar du nästa ormmöte galant.

På vissa sätt är vi fortfarande som primitiva grottmänniskor. Som när det kommer till ormar. Trots att vi innerst inne vet att svenska ormar är så gott som ofarliga och är mer rädd för oss än vi för dem, så drabbas många av panik vid åsynen av de slingriga kropparna. När rädslan slår till gäller det att komma ihåg att ormen är en enstöring som vill vara ifred. Kanske ligger den och solar eller vill bara passera förbi.

Rusta dig med fakta inför ormmötet

1. Det första du ska påminna dig om du ser en orm och blir rädd är att en huggormen aldrig går till anfall och biter inte om du inte trampar nästan rätt på den.

2. Om man är ute i skogen och plockar svamp eller bär kan man klä sig gummistövlar. Långbyxor ger ett visst skydd mot ormbett.

3. Innan du stoppar ned handen i blåbärsriset, ta en extra titt och kontrollera att det är ormfritt.

4. Om du får syn på en orm och vill titta på den så stanna några meter ifrån.

5. Ormens beteende kan skvallra om vilken orm du ser. Hasselsnoken är ovanlig så den går nästan alltid att utesluta. Snokar flyr oftast tidigt när de blir störda medan huggormar gärna ligger kvar lite längre.

6. Viktigt att komma ihåg! Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar.

7. Om du stöter på en orm på din egen tomt så får du fånga in och flytta den.

8. Om du fångar en huggorm är det viktigt att du flyttar den till ett lämpligt ställe en bra bit bort från bebyggelse. Ett sätt att fånga ormen är att med hjälp av en lövräfsa lyfta ner ormen i en hink och sedan lägga något över hinken.

Om du blir biten

Att bli huggormsbiten är otäckt och smärtsamt. Om du blir biten ska du försöka hålla dig så lugn som möjligt. Vila och håll den bitna kroppsdelen så stilla som möjligt, lägg dig gärna ner.

Bettet ser ut som två små prickar eller hål med upp till en knapp centimeters mellanrum. Runt bettet blir det ofta svullet och svullnaden kan sprida sig till hela den bitna kroppsdelen. Får du inga symtom har troligtvis inget gift sprutats in.

Gör så här:

Ring Giftinformationscentralen (Slå 112 om akut och be om giftinformation) för råd och åk till akuten. Se till att ha någon med dig även om du känner dig opåverkad för symtomen kan dyka upp efterhand.

Om du mår illa, känner dig yr, har svårt att andas, kräks och får hjärtklappning behöver du transporteras med ambulans. Ring 112.

Medan du väntar på vård, var stilla och håll den bitna kroppsdelen högt. Ta av åtsittande föremål, kläder och skor i närheten av bettet.

Försök absolut inte suga ut giftet eller dra åt en sjal eller liknande runt den drabbade kroppsdelen. Den ska heller inte kylas ner eller värmas.

Källor: WWF, Naturvårdsvereket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen