Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 december 2016

8 tips som håller hunden varm i kylan

Kylan biter även tag i våra fyrbenta vänner. Här är veterinärens bästa tips för hunden när det är kallt ute.

FOTO: Mostphotos

Veterinären Hedvik Armerén vet vad hunden behöver när det är kallt ute. Här är svaren!

1. Vilket är det vanligaste hundbekymret på vintern?

Hundar som får sprickor i tassarna av salt och/eller kyla. En god regel är att alltid skölja bort saltet efter promenaden, och sedan torka tassarna noga. Hundar kan få ömmande sprickor, och då är det bästa tipset att smörja dem med en fet salva, till exempel Helosan. Smörj in salvan före promenaden så hinner den gå in i huden innan hunden kan slicka på tassarna.

2. Finns det risk att hunden fryser om tassarna?

Nej, inte som vi skulle göra om vi var tvungna att gå barfota. I normala fall behöver hunden varken ha skor eller tossor.

3. Det här med täcke, när behövs det egentligen?

Om hunden skakar när ni är ute, verkar ovillig att gå ut eller får kramp behöver hunden ett täcke, annars inte. Om hunden får springa håller den värmen mycket bättre än om den går på en långsam koppelpromenad.

4. Vad är en lagom lång  vinterpromenad?

Man kan vara ute lika länge som under resten av året, så länge hunden inte får kramp eller visar att den inte vill vara ute. Men det här varierar mellan olika raser, slädhundar har till exempel inga problem med 30 minusgrader medan en liten chihuahua kan börja få kramp så fort det blir minusgrader.

5.  Stämmer det att korthåriga raser fryser lättare?

Ja, korthåriga fryser mer, den varmaste pälsen är den som hundar av typen spets har. Den har nämligen mycket underull.

6. Vad ska man tänka på när man tränar utomhus?

Det är självklart okej att träna, men se till att hunden inte är stilla mer än korta stunder. Är det kallare än 10 grader ska man inte alls beordra hunden att vara stilla utomhus och för mindre, tunnpälsade rader gäller detta redan vid mildare grader. Hundar som sitter utomhus i kyla kan få urinvägsinfektion. Om man tränar med sin hund utomhus flera timmar per dag behöver hunden lite mer mat.

7. Många hundar gillar att äta snö – är det helt okej?

Vissa hundar äter snö när de är törstiga och andra gör det för att det är roligt. Men det är inget farligt.

8. Om hunden har blivit nedkyld, vad kan man göra?

Om huden är blöt efter till exempel lek i snön är det viktigt att torka pälsen, sedan bäddar man in hunden, med hjälp av värmedynor eller lagom varma varmvattenflaskor. Se dock till att hunden kan komma undan om den blir för varm. Åk till en veterinär om kroppstemperaturen är lägre än 36 grader.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen