Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 april 2021

Den stora älgvandringen 2022 - nu börjar den

Nu får vi se älgarna simma över Ångermanälven i direktsändning i SVT igen! Och kanske bjuds vi även på orrspel!

 Nu har du chansen att se älgarna simma över Ångermanälven i SVTs "Den stora älgvandringen"
Nu har du chansen att se älgarna simma över Ångermanälven i SVTs "Den stora älgvandringen" FOTO: svt

SVTs tittarsucce ”Den stora älgvandringen” är tillbaka. Den 22 april klockan 06.00 slog kamerorna i gång vid byn Kullberg i Sollefteå, som ligger vid Ångermanälven.

Där simmar varje vår hundratals älgar över till andra sidan i sin stora vandring till nya betesmarker sommartid. Många av älgkorna är dräktiga och söker sig till lämpliga områden för att kalva.

För fjärde gången

Det är fjärde gången ”Den stora älgvandringen” direktsänds och tanken är att kamerorna ska rulla i tre veckor, med möjlighet till förlängning om vandringen skulle dra ut på tiden.

Livesändningarna drar i gång ungefär samma tidpunkt varje och älgarna tycks ha en inbyggd klocka som får dem att inleda vandringen, på samma sätt som de har gjort i tusentals år. På platsen kring älven finns fångstgropar, troligen från stenåldern.

I rutan finns ett räkneverk som visar hur många älgar som simmat över till fastlandet på andra sidan.

Hoppas på orrspel

Precis som tidigare år finns flera kameror utplacerade och som tittare kan man också få syn på järvar eller orrar med lite tur.

Älgvandringen pågår dygnet runt i SVT Play. I Kunskapskanalen sänds vandringen både vardagar och helger under varierande tider, ofta från midnatt till morgon.

Läs också: Så ser du skillnad på ormar i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen