Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 september 2018

Bananflugan: Det gör den i köket och därför borde du tacka den

De är många, irriterande och lite läbbiga men vad vet du mer om just bananflugor? Här får du svar på 6 frågor – inklusive varför de faktiskt gör nytta.

 Fruktflugor bland bananerna. Lite läbbiga men också lite nyttiga.
Fruktflugor bland bananerna. Lite läbbiga men också lite nyttiga. FOTO: ibl

1. Vad gör alla fruktflugor hemma hos mig?

Mest gör de fler fruktflugor, eller bananflugor som de också kallas. Varje fluga lever bara 30 dagar och de förökar sig snabbt. Lite överraskande så äter de inte frukten rakt av. I stället äter de mikroorganismer som bryter ner frukten så att de kommer åt proteinet och det socker som frigörs när de gör sitt jobb.

2. Var kommer de ifrån?

 En bananfluga blir fler.
En bananfluga blir fler. FOTO: ibl

Fruktflugan finns ute i naturen men slinker in hos dig om du har mat till den. Varje fruktflugemamma lägger cirka 400 ägg, fem åt gången. När äggen är lagda lämnar hon en liten laddning mikroorganismer intill sitt ägg för att ge den rätt start.

3. Är de svarta prickarna bajs?

Ledsen. Små svarta prickar samlas ofta ovanpå lampor, hyllor och burkar i köket. Det är flugbajs och det hamnar där det gör eftersom de gillar att sitta och vila högt och med utsikt.

Den goda nyheten är att det inte är farligt. Torka bara bort prickarna med varmt vatten och diskmedel.

4. Kallas de även för vinägerflugor?

Utan fruktflugorna kanske vi aldrig hade upptäckt vinägern. Både de små svarta prickarna de lämnar efter sig och deras små tassar sprider acetobacter, en sorts bakterier. Varje liten landning placerar en laddning bakterier på ytan som får fruktsaft att bli vinäger. Den här typen av syrande bakterier finns också i den nyttiga innedrycken kombucha.

Läs också: Kombucha: Slemmig ”svamp” gör nyttig bubbeldricka

 Nykläckt fruktflugelarv.
Nykläckt fruktflugelarv. FOTO: ibl

5. Varför kommer bananflugorna tillbaka?

När de vuxna flugorna är borta kan äggen och larverna de lagt finnas kvar och kläckas länge, under en period på några veckor. Leta efter fuktiga platser där de kan ha lagt ägg. Insidan på sopkorgen, mellan soppåsen och korgens insida är en favoritplats, vattenlås i avloppet likaså. Städa sopkorgen och häll hett vatten i avloppet.

6. Kan man utrota bananflugan?

 DNA-forskning på fruktflugor pågår.
DNA-forskning på fruktflugor pågår. FOTO: ibl

Nej, verkligen inte. Den är en av naturens viktigaste nedbrytare som syrar fruktskräp överallt där den går fram. Den picklar liksom skräpet medan den äter och utan den skulle balansen gå åt skogen.

Om inte fruktflugan fanns skulle det ruttna och mögla överallt och det är allt annat än nyttigt.

Dessutom är fruktflugan en ovärderlig forskningskamrat. Den har hjälpt oss forska på allt från genetik till hjärnfunktioner så vi är verkligen skyldiga den en honnör, kanske till och med en och annan banan!

Läs också: Undvik fluginvasion – 6 rutiner som håller bananflugorna borta

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen