Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 31 augusti 2018

Därför älskar katten dina fötter

De gosar och nosar från lilltå till stortå. Ju smutsigare fot, desto ivrigare uppvaktning. För katten är dina fötter en mix av lokala nyheter, kärlek och krydda.

 Fötter betyder mer för katten än du tror.
Fötter betyder mer för katten än du tror. FOTO: Istock

Uppvaktningen kan ibland bli lite generande. Vissa katter nästan anfaller sina människors fötter, särskilt om fossingarna är svettiga och smutsiga. De åmar sig, gnider kinderna mot tårna, slickar och gosar. Även skor och strumpor kan få samma kärleksfulla behandling.

Orsakerna är inte helt klarlagda, främst för att det handlar om kattpsykologi och att katter inte går att prata med om sina preferenser. Men teorier finns, här är de!

1. Svettig fot smakar gott

Lite mustigt och mycket salt. Katten är ett djur som uppskattar lite krydda i maten. Därför kan den både slicka på dina tår och suga på en upphittad strumpa.

2. Den vill vara nära dig

Dofterna är som fingeravtryck och när en katt vill känna sig som mest hemma med sin människa letar den rätt på den del av kroppen som doftar extra mycket av dig. Gosegos!

Läs också: Blir din katt också knäpp av oliver? Här får du veta varför!

3. Man blir full av feromoner

En teori är att katten reagerar på mänskliga feromoner på samma sätt som den reagerar på kattmynta och oliver, med lätt berusning.

4. En fot förmedlar nyheter

När du kommer in har dina fötter samlat på sig senaste nytt. Här finns doften av grannens katt som klev över gården i morse, blöta löv, en skatas skutt och brevbärarens bildäck vid brevlådan.

5. Goset får dig att lukta ”rätt”

När katten har kollat in senaste nytt på dina fötter gnider den sig ofta mot foten med kinderna. Där sitter doftkörtlar som fungerar som ett bomärke.

Du kan ju inte gå omkring och lukta lite allt möjligt, du är ju din katts egendom. Han gnider sig mot dig och stämplar ett ”min människa” över hela fötterna.

Läs också: Överraskande fakta: Katten spinner inte bara för att den är nöjd

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen