Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 oktober 2018

Deprimerad katt – tyd tecknen och hjälp den må bättre

Är din katt inte som den brukar vara? Den kan vara deprimerad. Så här ser du tecknen och hjälper den må bättre igen.

 Känner du inte riktigt igen din katt? Den kan vara deprimerad.
Känner du inte riktigt igen din katt? Den kan vara deprimerad. FOTO: Linda Raymond

När en katt blir nedstämd handlar det inte om samma typ av depression som vi människor kan drabbas av. Ofta är det i stället ett tecken på att något inte står rätt till.

– Att få utlopp för sitt naturliga beteende är jätteviktigt för en katts välmående. Utekatter tillfredsställer den saken på egen hand. Men en innekatt är helt beroende av det ägaren erbjuder den, säger Elin Hirsch, doktor i etologi vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU och kattexpert i Tidningen Djurskyddet.

Trygg i reviret

Elin Hirsch tycker att det viktigaste för katten är en bra miljö hemma.

– Bland annat ska det finnas gömslen, en lugn trygg matplats och liggplatser på olika höjder. Katten är inte bara ett rovdjur utan även ett bytesdjur som gillar att ha god uppsikt.

5 tecken på att din katt är deppig

1. Katten sover mer än vanligt

En katt som är slö och sömnigare än vanligt kan ha tappat humöret och hamnat i en depression. Kanske har du nyligen flyttat? Katter är väldigt revirfasta och gillar inte att byta bostad och miljö. Det är en ofta förekommande orsak till att katter blir deppiga.

2. Katten är mindre social

 Vila mycket, äta lite. Dags att undersöka vad som står på. Foto: Istock.
Vila mycket, äta lite. Dags att undersöka vad som står på. Foto: Istock. FOTO: Istock

Kryper din katt undan i hörn eller gömmer sig under sängen eller andra möbler? Undviker den kontakt med familjemedlemmar och andra? Om din normalt nyfikna och sociala katt drar sig undan är det ett varningstecken.

3. Kattens aptit försvinner

När den annars så måltidssugne katten visar ointresse för matskålarna kan det vara ett skäl till att kolla om det handlar nedstämdhet eller rent av depression. Inte minst om katten även har slutat tvätta sig och ta hand om sin päls, det är också ett illavarslande tecken.

4. Katten är högljudd

Om katten förlorar en vän – en annan katt, en hund, en människa – eller det tillkommer en familjemedlem kan den bli nedstämd. Men den allra vanligaste orsaken till att en katt bli deprimerad är stress över en förändring i miljö, till exempel en flytt. Då blir katten högljudd och kan rastlöst gå runt i bostaden och ”gråtjama”.

5. Katten är ilsken och fräsig

En uttråkad och deprimerad katt är mer inaktiv. Men det finns också katter som i den situationen blir mer utåtagerande och rent av börjar uppvisa ett aggressivt beteende. Om din katt plötsligt biter, klöser eller fräser mer än vanligt, är det inte helt osannolikt att det handlar om depression hos katten. Det är heller inte ovanligt att en deprimerad katt slutar använda kattlådan som ett uttryck för att något inte står rätt till.

Så hjälper du din deppiga katt

1. Börja hos veterinären

Veterinären kan utesluta medicinska problem, som kan orsaka samma symptom som vid depression. Det kan till exempel bero på infektion, feber eller någon magåkomma.

2. Leta efter förändringar

 Flyttat soffan? Det kan vara läge att flytta tillbaka den. Katter ogillar nymodigheter.
Flyttat soffan? Det kan vara läge att flytta tillbaka den. Katter ogillar nymodigheter. FOTO: Istock

Har du nyligen bytt märke på maten? Möblerat om? Finns det en ny familjemedlem eller ett nytt husdjur i hushållet? Har en annan katt i hushållet dött eller försvunnit på annat sätt?

Katter är vanedjur och gillar inte förändringar, och till och med små förändringar kan göra att katten mår mycket sämre. Ändra om möjligt tillbaka till hur det var tidigare.

3. Titta på hur du mår själv

Katter är väldigt inkännande och tar gärna in människornas känslor också. Därför kan de bli deprimerade om deras ägare är deprimerad. Det är bra om du har en glad och positiv röst när du pratar med din katt och spenderar mycket uppmuntrande och omtänksam tid med den.

4. Ge din katt kvalitetstid

 Lek, kela och klappa flera gånger om dagen. Särskilt viktigt är det för en innekatt.
Lek, kela och klappa flera gånger om dagen. Särskilt viktigt är det för en innekatt. FOTO: Istock

Många katter blir deprimerade för att de helt enkelt är uttråkade. En katt ska inte bara äta näringsriktig mat och ha ett klösträd, den behöver aktiveras varje dag för att kunna vara glad i sinnet. Borsta, klappa, kela och lek regelbundet med din katt, åtminstone vid ett par tillfällen om dagen.

5. Håll rutinerna

Din katts liv består av vanor. Den vill gärna ha maten framställd vid samma tidpunkt som vanligt och behöver kela och leka när den brukar få kela och leka. Har du förändrat vanorna för din katt? Om du har ändrat på något kan katten må bättre om du återgår till det som tidigare har skett för katten. I rutinerna har den en del av sin trygghet och tillit. Forskning har visat att två av de viktigaste faktorerna för att förebygga uppkomst av stress och oro är att erbjuda djuren en möjlighet att förutspå samt kontrollera sin miljö, eller delar av den.

Läs också: Så ger du katten ett lyckligt liv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen