Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 februari 2020

Det gör katten när du inte är hemma

Den saknar dig inte så mycket som du tror. När dörren slås igen bakom dig är katten oftast ”cool” och kung i eget hem.

 Du stänger ytterdörren efter dig och katten gör som katten vill.
Du stänger ytterdörren efter dig och katten gör som katten vill. FOTO: Istock

Det kan sägas direkt: Om du har separationsångest för att du lämnar din katt ensam hemma på dagarna kan du lugna ned dig.

I normala fall, i mer än nio av tio, påverkas inte din katt av ensamheten. Grunden till detta har att göra med att katten är ensamlevande sedan den uppstod som djurart i Afrika för tusentals år sedan.

– En katt kan mycket väl hantera ensamhet. Den är inget flockdjur, till skillnad mot hundar och människor. Sedan har det förändrats med domesticeringen där katten anpassats till att leva tillsammans med andra katter och människor, säger Elin Hirsch, doktor i etologi och specialiserad på katt.

 Elin Hirsch med katten Luzen.
Elin Hirsch med katten Luzen. FOTO: Privat

Kan katten vara ensam?

Trots att ensamhet är naturligt kan vissa katter ändå ogilla att vara ensamma. Vad detta beror på vet forskarna inte riktigt. Hur som helst kan katter som tycks tråna efter husse eller matte så snart ytterdörren slås igen jama och yla så att det hörs i hela kvarteret.

– De kan även utföra beteenden som upplevs som destruktiva genom att klösa på någon möbel, urinera och bajsa på annan plats än i lådan. Detta gör katten för att sprida sin doft och öka sin trygghet i miljön, säger Elin Hirsch.

Det finns inte så mycket forskning på exakt vad innekatter gör när de spenderar sin ensamma tid. Men en studie med hjälp av dolda kameror gjord på Sveriges Lantbruksuniversitet 2017, påvisar att de mest vilar och tar det lugnt. Vilket inte är så märkligt: Även i naturen vilar kattdjur under merparten av dygnets timmar.

Kattens sömn

Katter har liknande sömnstadier som andra däggdjur. Men än finns inga kända studier på om katter drömmer eller inte.

– Men klart är i alla fall att de kroppsrörelser som en ägare kan se sin katt göra under sömn inte nödvändigtvis är ett tecken på att katten drömmer. De rörelserna kommer oftast inte under REM-sömnen då drömmar förekommer hos människor, säger Elin Hirsch.

Och vad gör katten förutom att vila och sova när den är ensam hemma? Svar: Den äter och dricker och är aktiv på olika sätt. Tvättar sig, går loss på klösbrädan och underhåller sig med självaktiverande leksaker och på andra sätt.

Inte minst tillfredsställs ofta en väldigt central inre drift:

– Eftersom katter är predatorer, alltså rovdjur, tycker de om att aktivt spana efter byten. Att sitta och titta i ett fönster ger därför en form av stimulans genom aktiviteten utanför. En viktig del för katten är att hålla koll på omgivningen.

Är katten social?

Huruvida katten suktar efter att husse eller matte ska komma hem igen är oklart, då det inte går att mäta längtan och katter dessutom inte kan tala för sig. Men kattens beteende skiljer sig beroende på hur länge den varit ensam.

 Äntligen hemma! Katten har koll på att du kommer med maten.
Äntligen hemma! Katten har koll på att du kommer med maten. FOTO: Istock

Studien på Sveriges Lantbruksuniversitet bygger på att kattägaren kommer hem efter en halvtimme eller fyra timmar (än finns inga studier som omfattar längre tid än så).

– Om kattägaren varit borta i fyra timmar tycks kattens motivation att umgås vara större, då spinner den mer och sträcker på sig mer, vilket troligtvis är en lugn, social signal. Även kattägarna verkade mer aktiva efter fyra timmar, pratade och gullade mer med katten efter att ha varit borta en längre tid, säger Elin Hirsch.

Forskarna menar att detta tyder på att ju längre separation katten varit med om desto större är behovet att återanknyta och återupprätta kontakten med husse eller matte.

– För den socialiserade katten, alltså en katt som haft mänsklig kontakt sedan tidiga dagar, är människan en viktig resurs. För dessa katter är social kontakt med människor något som de aktivt väljer.

Läs också: Så inreder du ett hönshus

Katten och belöning

Många kattägare kan uppleva det som att katten vet om att den snart ska bli lämnad ensam, eller att någon annan familjemedlem snart ska komma hem. Varje gång tycks katten ha ett liknande beteende. Men någon övernaturlig egenskap har inte katten.

– Snarare handlar det om att katter är extremt duktiga på att koppla ihop olika händelser. En händelse föregås av något annat. Om ägaren till exempel går och kollar så att balkongdörren är stängd och låst, kan katten lära sig att koppla ihop det med att ägaren är på väg att ge sig av, eftersom det brukar vara så när balkongdörren har kollats. Katter är duktiga på att lära sig på det sättet. ”Om detta händer, händer ofta det här efteråt”, säger Elin Hirsch.

Detta är också anledningen till att en katt som jamat vid kylskåpet och fick mat för det fortsatt kommer att jama vid kylskåpet.

– Katter lär sig snabbt vilka händelser som ger belöningar. Det är därför en katt även kan jama vid eller krafsa på en dörr då detta beteende tidigare resulterat i en belöning, alltså att dörren åker upp.

Detta gör din katt när du inte är hemma!

 Mesta tiden går åt till att sova när katten får bestämma helt själv.
Mesta tiden går åt till att sova när katten får bestämma helt själv. FOTO: Istock

1. Vilar och sover

En katt sover normalt runt 16 timmar om dygnet. Under större delen av tiden vilar den snarare än sover.

2. Äter och dricker

 Njom, njom. Äta lite efter tuppluren.
Njom, njom. Äta lite efter tuppluren. FOTO: Istock

En normalstor katt äter cirka 60 gram torrfoder per dag, eller motsvarande om den får färskmat. Under normala omständigheter dricker en katt 20–40 milliliter vätska per kilo och dygn.

3. Går loss på klösbrädan

 Klösa är kul. Finns inte annat duger soffan.
Klösa är kul. Finns inte annat duger soffan. FOTO: Istock

Får katten inte vässa sina klor ordentligt för att kunna markera revir kan den bli stressad och få ett negativt beteende och till exempel riva sönder mattor och möbler.

4. Leker

 Katter vill leka jaktlekar så ge den något att leka med. Annars tar den vad den hittar.
Katter vill leka jaktlekar så ge den något att leka med. Annars tar den vad den hittar. FOTO: Istock

Lek betyder att katten får använda alla sinnen. Innekatter är ofta mer lekfulla än utekatter. Detta kan kopplas till att de inte på samma sätt får utlopp för sin motivation att jaga (vilket ofta lek hos katt handlar om).

5. Kollar efter byten

 Mätt eller inte. En katt spanar alltid efter något att jaga.
Mätt eller inte. En katt spanar alltid efter något att jaga. FOTO: Istock

Katten är ett rovdjur och jagar för att få mat och överleva. Motivationen är så djup att katten kan jaga även fast den är mätt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen