Experten om bärfisar: "Deras beteende är fascinerande"
Små stinkbomber som får bären att smaka illa. Ja, bärfisar har dåligt rykte. Men de är spännande små djur med beskyddande mammor, spelande pappor – och kannibalsyskon!
Kanske är du ute i skogen och plockar blåbär eller hallon. Plötsligt är den där, den typiska, skarpa och lite unkna lukten av bärfis. ”Usch!”, kanske du tänker? Men bärfisentusiasten Torbjörn Blixt rynkar inte på näsan när han känner bärfislukten.
– Jag blir bara glad när jag känner lukten. Den är ju ett tecken på att det finns en bärfis i närheten. Och de är fascinerande insekter, ofta vackra och med många spännande och överraskande beteenden, säger Torbjörn.
Läs också: Bygg ett smart insektsfönster
Inventerar lanskapets bärfisar
Torbjörn är projektledare för Bärfisprojektet i Östergötland och har tillbringat mycket tid åt bärfisar de senaste somrarna. Med hjälp av medlemmar i Entomologiska föreningen i Östergötland inventerar och kartlägger han landskapets bärfisar.
Som namnet antyder tycker många bärfisar om att äta bär. Men de fiser inte på dem. Däremot kan de spreja en illaluktande vätska från två körtlar under buken om de blir skrämda.
Paralyserar fiender
– Vätskan innehåller aldehyder och alkaner, och kan paralysera mindre jägare så att bärfisen hinner fly. Större rovdjur, som fåglar, tappar förhoppningsvis aptiten. Försvaret hjälper dock inte mot spindelnät och många bärfisar slutar sina dagar i dessa, berättar Torbjörn.
De flesta bärfisar är växtsugare. De äter genom att suga i sig innehållet ur bär, frön och blad med sin långa sugsnabel.
– Med hjälp av sugsnabeln kan de också spruta in matsmältningsvätska för att lösa upp exempelvis torra fröer, säger Torbjörn.
Läs också: Skapa biologisk mångfald i din trädgård
Färger kamouflerar
Till de vanligaste arterna, som man inte sällan träffar på under bärplockningen, hör grön bärfis och hårig bärfis. De har ett typiskt bärfisutseende, kantiga med breda skuldror och kamouflagefärger som får dem att smälta in i grönskan. En annan vanlig bärfis är den iögonfallande rödsvarta strimlusen som ofta ses samlas många tillsammans.
– Bärfisar har oftast kamouflagefärger men vissa, som strimlusen, har varningsfärger som signalerar att de smakar illa och är giftiga, berättar Torbjörn.
Många bärfisar är specialister och lever bara av en viss växtart eller grupp närbesläktade växter. Det gör dem sårbara om deras värdväxt minskar eller försvinner.
Äter andra bärfisar
– Spindelörtskinnbaggen är ett typiskt exempel. Den är hotad eftersom den bara lever på spindelört, en sällsynt liten växt som är rödlistad i Sverige, berättar Torbjörn.
Det finns också bärfisar som är rovdjur. Dessa ger sig gärna på stora och välmatade fjärilslarver men det kan också hända att de jagar andra bärfisar.
Torbjörn är uppväxt i den lilla orten Falerum, i Åtvidabergs kommun. Han har alltid gillat att vara utomhus och har ägnat sig mycket åt klättring, paddling och vandring.
Med tiden blev han alltmer intresserad av naturen i sig och utbildade sig till biolog. Intresset för just bärfisar väcktes när han blev tillfrågad om att vara projektledare för bärfisprojektet.
Många olika arter
När han är ute i fält har han alltid med sig slaghåv och såll för att kunna fånga dem. Sållet används för att gå igenom markens förna med halvt nedbrutna växtdelar.
I Sverige finns inte mindre än 53 bofasta bärfisarter. Den minsta, violbärfis, blir bara 3–4 mm lång. Torbjörn har också slagits av att bärfisar är så aktiva och har så mycket för sig. Det finns till exempel arter där hannarna, precis som gräshoppor och vårtbitare, spelar för att locka till sig honor. Hos andra arter är hannarna i stället revirhävdande.
Vaktar sina ägg
Bärfisar tillhör insektsgruppen skinnbaggar. Till skillnad från skalbaggar och fjärilar har de inget puppstadium. Deras larver kallas ofta nymfer och har det mesta på plats: sex ben, antenner och sugsnabel, däremot saknar de vingar. Oftast suger nymfer saft ur gröna blad men den rödsvarta strimlusen kan ibland kannibalisera på sina syskon.
– Men det mest fascinerande beteendet är att honor av vissa arter vaktar sina ägg och ungar den första tiden. Om du kikar bland björkens blad under sommaren kan du hitta honor av mindre björkbärfis som sitter ovanpå sina ägg eller ungar, berättar Torbjörn.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.