Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 1 september 2016

Forskare: Mördarsniglar äter levande fågelungar! (Varning för stark bild)

Bild 1/2
Bild 2/2

De så kallade mördarsniglarna är redan hatade av alla som odlar i sina trädgårdar. Nu lär de även få fågelvännerna emot sig.

Polska forskare har nämligen upptäckt att den spanska skogssnigeln även ger sig på levande fågelungar. När de studerade häckande törnsångare fick de syn på en mördarsnigel i ett bo med nykläckta ungar. Nästa dag var ungarna döda, täckta av slem och med skador som tydde på att sniglar ätit av dem.

Den här bilden är publicerad på New Scientists webbsida och är tagen av polska forskare. Den visar en så kallad mördarsnigel som letat sig fram till ett fågelbo med nykläckta ungar.
Den här bilden är publicerad på New Scientists webbsida och är tagen av polska forskare. Den visar en så kallad mördarsnigel som letat sig fram till ett fågelbo med nykläckta ungar.

Forskarnas genomgång av äldre studier visade att detta inte är helt nytt. Törnsångare, grönsångare, rörsångare och gransångare har drabbats av snigelattacker. Det är alltså fråga om lågt häckande fåglar och troligen hittar sniglarna sina offer tack vare sitt väl utvecklade luktsinne.

På webbsidan newscientist.com, som skriver om fenomenet, säger en av forskarna att sniglarna äter av ungarna med hjälp av tungan som är täckt av små tänder. Ungarna kan inte försvara sig, utan äts levande.

Fågelföräldrarna tycks inte förstå faran, möjligen för att detta är så ovanligt att fåglarna inte utvecklat något försvar. En fågelförälder låg faktiskt och värmde sin kull samtidigt som en snigel åt på en unge!

Förutom spansk skogssnigel har även röd skogssnigel och svart skogssnigel setts äta av fågelungar. Alla dessa arter finns i Sverige. Med tanke på att spansk skogssnigel, alltså ”mördarsnigel”, sprider sig snabbt i Sverige kan den i värsta fall bli ett hot mot vissa fågelarter.

Spara

Spara

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen