Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 oktober 2019

Förslaget: Obligatorisk id-märkning av katter

I ett krafttag för hemlösa katter föreslås att id-märkning ska bli obligatoriskt. Men LRF ställer sig kritiska till förslaget.

 Id-märkning av katter ska göra det lättare att ställa ägaren till svars.
Id-märkning av katter ska göra det lättare att ställa ägaren till svars. FOTO: iStock

Den 1 januari 2021 bör det bli lag på att alla katter ska id-märkas. Det föreslår en statlig utredning som fick i uppdrag att hitta lösningar på problemet med hemlösa katter i landet, vilket ATL rapporterar om.

Ska höja katters status

Alla kattägare skulle dessutom bli skyldiga att anmäla sin katt till ett centralregister, precis som man i dagsläget gör med hundar. Enligt Jordbruksverket kommer det att kosta djurägarna omkring 80 kronor per katt.

Registreringen skulle förtydliga kattägarens åtagande och göra det lättare att få koll på ägare som inte sköter sig, menar utredaren. Man hoppas att det ska ändra inställningen till katter och höja deras status.

Läs också: Därför kan fisk vara skadligt för din katt!

Gäller hela landet

Det finns 1,4 miljoner katter i Sverige och av dem uppskattas omkring 100 000 katter vara hemlösa. Så sent som i april i år blev det förbjudet enligt lag att överge sina djur. Det har tidigare funnits förslag om att märka alla katter inom tätbebyggt område. Det nya förslaget om individuell identifikation och registrering omfattar katter både i städer och på landsbygden.

Drabbar gårdsägare

LRF ställer sig däremot kritiska till ett sådant omfattande krav.

”Konsekvensen av att det finns en omärkt katt på en gård skulle i så fall kunna bli att gårdsägaren får en anmälan på sig eller ett föreläggande och ett myndighetsingripande”, svarade LRF till ett tidigare betänkande om ny djurskyddslag.

Läs också: Nu är det bevisat! Därför är det bra att klappa din hund eller katt

Underlättar för djursjukhus

Inom veterinärvården finns tydliga fördelar med registrering och id-märkning av katter. Universitetsdjursjukhusets Smådjursklinik i Uppsala får flera gånger i månaden in katter som inte går att identifiera, skriver SVT Nyheter.

– Det är svårt när vi får in skadade katter som inte är märkta, vi vet inte hur långt vi ska gå. Till exempel om katten har blivit påkörd och är allvarligt skadad, de kräver väldigt mycket vård och vi behöver veta att någon kan ta hand om katten, säger veterinären Marit Gorvy till SVT.

Chip eller tatuering

Om en ny lag går i lås kommer det inte att räcka med ett halsband utan djuren måste antingen få ett chip under huden eller tatueras, senast vid fyra månaders ålder, menar utredaren. Det ska också utdömas vite om bestämmelserna inte följs.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen