Förstår du vad katten jamar om? Kolla i nya ”kattordboken”!
Vad försöker din katt säga dig egentligen? Kolla i Lundaforskarnas nya lilla språklexikon!
Katter har genom århundradena utvecklat ett särskilt ”språk” för att prata med sina hussar och mattar.
Den är ett våra mest älskade sällskapsdjur och används allt mer inom terapi och som sällskap inom demensvård och skolor.
– Därför är det viktigt att vi får en bild av hur katter och människor kommunicerar med varandra, säger Susanne Schötz, docent i fonetik vid Lunds universitet, själv matte till fem katter.
Läs också: Sticka och tova en säng till katten: Klart katten ska bo i egen kula!
Bra för vårdpersonal
Kunskapen kan bli till nytta för vårdpersonal, lärare, kattägare och veterinärer bland andra.
Därför har Schötz och två andra forskare, Robert Eklund, professor i språk och kultur med inriktning mot fonetik vid Linköpings universitet och Joost van de Weijer, docent i allmän språkvetenskap vid Lunds universitet, forskat i ämnet.
70 katter ingår i studien
De har spelat in och analyserat läten från in 70 katter från Skåne, Östergötland och Stockholmstrakten.
Mest intressant är melodin i kattläten, som forskarna systematiserat i bland annat jamande, kurrande, ylande och morrande.
Använder vokaler
Forskningen visar att katterna använder vokaler – på olika sätt om de vill signalera att de är ofarliga respektive hotfulla.
– I det förstnämnda förekommer till exempel vokalen ”i” i högre utsträckning, medan vokaler som ”a” och ”o” är vanligare när man vill sätta sig i respekt, förklarar Susanne Schötz.
Läs också: Är din katt deprimerad? 5 tecken
Det här betyder kattens 9 vanligaste läten
1. Mjauande
Det vanligaste lätet ofta med öppnande-stängande mun, tonande mjau, ibland låter det ”wao” eller ”eao”. Det använder katten för att fånga vår uppmärksamhet, till exempel när vi förbereder något gott att äta i köket, eller när de vill att vi ska uppmärksamma något hinder som stängda dörrar eller fönster.
2. Kurrmjau
Hjälper inte vanligt jamande försöker katten påkalla uppmärksamhet med ett ”kurr-mjau”, det näst vanligaste lätet. Melodin inleds med en låg ton i kurret som sedan snabbt stiger i övergången till jam-delen och därefter är betydligt högre i ton.
3. Kurr
Ganska kort svagt läte, ofta rullat mjukt på tungan med stängd mun, tonande. En vänlig hälsning eller bekräftelse. Till exempel när den är på väg att få mat.
4. Gnällmjau
Lägre i ton, lite grövre, hesare, mer nasalt och ofta kortare. Ett vänligt uppfordrande jamande med ä-liknande vokaler som slutar med öppen mun. Signalerar ”Jag vill något och är glad att du ser det.”
5. Jämrande mjau
Mörkare ton, klagande, orolig. Ofta med öppnande–slutande mun och långdragna ljud med vokalerna å och o. Signalerar stress och obehag, som när de sitter instängda i en transportbur.
Läs också: Deprimerad katt – tyd tecknen och hjälp den må bättre
6. Fräs
Kraftigt utandning med luftstöt och öppen mun. Vill varna och skrämmas. Signalerar att den är stressad och hotad.
7. Tjatter
Mycket korta, snabba tonlösa läten, öppen mun med skakande underkäke. Liknar ”klickande” k-konsonanter. Typiskt jaktljud, hörs när katten ser fåglar genom fönstret till exempel.
8. Morr
Grovt, mycket mörkt och lågfrekvent, utdraget tonande vibrerande läte. Öppen mun under långsam och stabil utandning. Varnande – ofta kombinerat med yl.
9. Ylande
Långa sekvenser av utdragna vokaliska läten; kombinationer med bland annat ”i” , ”j”, ”aw”, ”oi”, ”äu”. Varnande läte.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.