Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 november 2018

Förstår du vad katten jamar om? Kolla i nya ”kattordboken”!

Vad försöker din katt säga dig egentligen? Kolla i Lundaforskarnas nya lilla språklexikon!

 Klarar du att tyda kattens alla jamanden?
Klarar du att tyda kattens alla jamanden? FOTO: Istock

Katter har genom århundradena utvecklat ett särskilt ”språk” för att prata med sina hussar och mattar.

Den är ett våra mest älskade sällskapsdjur och används allt mer inom terapi och som sällskap inom demensvård och skolor.

– Därför är det viktigt att vi får en bild av hur katter och människor kommunicerar med varandra, säger Susanne Schötz, docent i fonetik vid Lunds universitet, själv matte till fem katter.

Läs också: Sticka och tova en säng till katten: Klart katten ska bo i egen kula!

Bra för vårdpersonal

Kunskapen kan bli till nytta för vårdpersonal, lärare, kattägare och veterinärer bland andra.

Därför har Schötz och två andra forskare, Robert Eklund, professor i språk och kultur med inriktning mot fonetik vid Linköpings universitet och Joost van de Weijer, docent i allmän språkvetenskap vid Lunds universitet, forskat i ämnet.

70 katter ingår i studien

De har spelat in och analyserat läten från in 70 katter från Skåne, Östergötland och Stockholmstrakten.

Mest intressant är melodin i kattläten, som forskarna systematiserat i bland annat jamande, kurrande, ylande och morrande.

Använder vokaler

Forskningen visar att katterna använder vokaler – på olika sätt om de vill signalera att de är ofarliga respektive hotfulla.

– I det förstnämnda förekommer till exempel vokalen ”i” i högre utsträckning, medan vokaler som ”a” och ”o” är vanligare när man vill sätta sig i respekt, förklarar Susanne Schötz.

Läs också: Är din katt deprimerad? 5 tecken

Det här betyder kattens 9 vanligaste läten

1. Mjauande

Det vanligaste lätet ofta med öppnande-stängande mun, tonande mjau, ibland låter det ”wao” eller ”eao”. Det använder katten för att fånga vår uppmärksamhet, till exempel när vi förbereder något gott att äta i köket, eller när de vill att vi ska uppmärksamma något hinder som stängda dörrar eller fönster.

2. Kurrmjau

Hjälper inte vanligt jamande försöker katten påkalla uppmärksamhet med ett ”kurr-mjau”, det näst vanligaste lätet. Melodin inleds med en låg ton i kurret som sedan snabbt stiger i övergången till jam-delen och därefter är betydligt högre i ton.

3. Kurr

Ganska kort svagt läte, ofta rullat mjukt på tungan med stängd mun, tonande. En vänlig hälsning eller bekräftelse. Till exempel när den är på väg att få mat.

4. Gnällmjau

Lägre i ton, lite grövre, hesare, mer nasalt och ofta kortare. Ett vänligt uppfordrande jamande med ä-liknande vokaler som slutar med öppen mun. Signalerar ”Jag vill något och är glad att du ser det.”

5. Jämrande mjau

Mörkare ton, klagande, orolig. Ofta med öppnande–slutande mun och långdragna ljud med vokalerna å och o. Signalerar stress och obehag, som när de sitter instängda i en transportbur.

Läs också: Deprimerad katt – tyd tecknen och hjälp den må bättre

6. Fräs

Kraftigt utandning med luftstöt och öppen mun. Vill varna och skrämmas. Signalerar att den är stressad och hotad.

7. Tjatter

Mycket korta, snabba tonlösa läten, öppen mun med skakande underkäke. Liknar ”klickande” k-konsonanter. Typiskt jaktljud, hörs när katten ser fåglar genom fönstret till exempel.

8. Morr

Grovt, mycket mörkt och lågfrekvent, utdraget tonande vibrerande läte. Öppen mun under långsam och stabil utandning. Varnande – ofta kombinerat med yl.

9. Ylande

Långa sekvenser av utdragna vokaliska läten; kombinationer med bland annat ”i” , ”j”, ”aw”, ”oi”, ”äu”. Varnande läte.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen