Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 juli 2019

Så går du på toaletten på fjället

Fler besökare i fjällen innebär fler personer som behöver uträtta sina behov. Det här är vad du ska tänka på.

 Med fler och fler turister i fjällen ökar också behovet av toaletter.
Med fler och fler turister i fjällen ökar också behovet av toaletter. FOTO: Istock

Fjällvandring blir en alltmer uppskattad semesteraktivitet och antalet gästnätter i fjällstugor har ökat flera år i rad.

Men när det finns för få toaletter, eller när det är långt mellan toaletterna, ökar antalet personer som i stället uträttar sina behov i naturen. Förutom själva nedskräpningen kan bakterier i avföringen leta sig ned i närliggande vattendrag, vilket kan leda till att vandrare som hämtar dricksvatten från platsen blir magsjuka.

Läs också: Tälta i naturen – reglerna du bör ha koll på

Så går du på toaletten på fjället:

Följ Friluftsfrämjandets råd, både för din och andras skull.

  • Till att börja med – planera dina toabesök! De flesta av oss går på leder där det inte är alltför långa sträckor mellan stugor eller stationer. Där finns iordningställda toaletter att använda, i stället för i det fria.
  • Om du ändå behöver gå under turens gång, se till att gå ifrån leden. Välj en plats med liten risk för att andra vandrare ska upptäcka dig, eller riskera att trampa i din toalett senare.
  • Var uppmärksam så att du inte hamnar vid en vattenkälla för då sprids mikroorganismer i vattnet. Tänk på att det kan vara någon längre ned i strömmen som tar vatten att dricka eller laga mat med – vi glädjes alla åt ett rent fjällvatten!
  • Gräv en grop för ditt toabesök om det går, annars leta upp en sten, gör dina behov och lägg stenen ovanpå.
  • De flesta använder gärna toapapper och dessa vill vi verkligen inte ha blåsande omkring på fjället. Ha med en tändare eller en skräppåse, exempelvis hundbajspåsar som är lätta och tar lite plats, där du kan samla ditt papper efter du gjort dina behov. Antingen eldar du upp pappret, eller tar det med dig i din skräppåse och slänger vid stationernas sopkärl.

Källa: Friluftsfrämjandet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen