LISTA: Här är godkända musfällorna som inte bryter mot lagen
Långt ifrån alla musfällor som säljs är godkända. Hur märkligt det än låter är det ett jaktbrott att använda dem. Kolla vår lista över godkända fällor.
Jaktbrott? Jag? Jag har ju inte ens något vapen.
Men faktum är att vi gjorde oss skyldiga till just jaktbrott, den gången vi fångade en mus i en burfälla och rodde över till en obebodd ö intill och släppte den.
Fångar du ett djur levande i en fälla, ska den enligt jaktförordningen släppas på fångstplatsen.
Läs också: Hindra mössen från att komma in
Musen får inte flyttas
– Enligt jaktförordningen är det inte tillåtet att flytta fällan från fångstplatsen för att släppa ut musen. Om den fångats inomhus får man alltså inte släppa ut musen utomhus, säger Nils Mårtenson på Naturvårdsverket i en intervju med Dagens Nyheter.
Han tillägger att det endast är tillåtet att flytta fällan om man ska döda musen.
Fånga möss levande
Vill du av någon anledning ändå fånga möss levande måste du enligt lagen dessutom vittja fällan minst var femte timme. Och burfällan eller vippfällan (som lockar upp musen till kanten av en hink där den faller ner) måste hursomhelst vara godkänd av Naturvårdsverket.
Välj rätt musfälla
Nej, ska du ha bort möss så är det rimligen andra fällor som gäller. För att musfällor ska få användas måste de alltså vara godkända av Naturvårdsverket och vara märkta med en typbeteckning.
Enligt Dagens Nyheter finns många icke-godkända fällor i handeln, vilket märkligt nog inte är förbjudet. De får alltså säljas, men inte användas.
Vilken typ av musfälla är då att föredra?
Musfälla: Slagfälla
Slagfällan är en enkel konstruktion och billig, oftast under 50-lappen. De godkända ska, enligt Naturvårdsverkets bedömning, vara effektiva och omedelbart ta ihjäl musen. Utformningen ska göra att risken är minimerad för att musen bara fastnar utan att dö.
En upplevd nackdel kan vara att den döda musen syns, i all sin ömklighet, och att du antagligen måste hantera musen för att kunna tömma fällan.
Musfälla: Elfälla
En batteridriven elektrisk fälla lockar in musen i en behållare och avlivar den med elstötar, vilket uppges ta några sekunder. Den kan döda flera möss (10 är vanligt) och lagra dem i en behållare som sedan töms utan att mössen behöver vidröras eller ens betraktas.
Elfällans möjliga nackdel är priset, räkna med 1 500 kronor för en godkänd. Modellen Wisebox kostar minst det tredubbla, men kan fånga många möss och dessutom skicka sms när det är dags att tömma. Används mest professionellt.
Musfälla: Koldioxidfälla
Koldioxidfällor (kallas också kolsyrefällor) används utomhus, dödar musen snabbt med koldioxidgas och lämnar den att tas av kråkor och andra asätare. Räkna med ett par tusenlappar. Används mest professionellt.
Läs också: Förebygg råttor i hönshuset
Godkända musfällor
Dessa är godkända av Naturvårdsverket. Siffran anger typnumret som fällan ska vara försedd med:
- Mjölner, Victor Quick Kill (slagfälla) S39
- Rapp 2 (slagfälla) S40
- Gorilla Mouse Trap (slagfälla) S59
- Giljotti (slagfälla) S18
- Micky-Mos (tyngdkraftfälla) S46
- Victor Electronic (elfälla) S48
- WiseBox (elfälla) S52
- Wise-I (elfälla) S61
- Radar (koldioxidfälla) S50
- Goodnature A24 (koldioxidfälla) S58
- Tin Cat (burfälla) L103
- Wippo-Matic (vippfälla) L104
- Happy End (info saknas) S47
- Tyko (info saknas) S21
- Ihjäl (info saknas) S7
- Dubbelstöten (info saknas) S22
- Även fällor med dessa typnummer är godkända:
- Slagfällor märkta med typnummer S8 och S13
- Burfälla märkta med typnummer L15
- Vippfälla märkta med typnummer L98
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.