Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 mars 2018

Här skuttar Sveriges dyraste får

De är sällsynta, exklusiva och så söta att man dånar. Nu säljs walliska svartnosfår i Sverige för första gången. Prislapp: minst 50 000 kronor – styck.

På gården Tangara farm utanför Hörby i Skåne är det full fart. Vårens lamm rusar fram mot kameran. Border leicesterlammens kaninöron vippar och de walliska svartnosfåren knixar med sina svarta knän.

Fårsverige utvecklas

Maycon Vinborg och Emma Jönsson på Tangara farm arbetar med en avancerad fåravel som gjort att utvecklingen i fårsverige tagit ett stort skutt framåt.

Läs också: Sötchock med svartnosfår! Ny film med Värmlands (g)ulliga älsklingar

Först importerades embryon av rasen border leicester och inplanterades i livdjur. Nu är det de walliska svartnosfårens tur. De första svartnoslammen säljs i maj och prislappen ligger på minst 50 000 kronor per lamm.

Rasen ett konstverk

Priset är satt efter de kostnader det innebär att ta fram en ny ras i landet men också för att höja statusen på de speciella fårraserna så att de inte korsas bort.

– Det är en ras med olika användningsområden men man har den främst för dess utseende. Rasen i sig är ett konstverk och många vill ha fåren för att de är vackra att se på, säger Maycon Vinborg till Land Lantbruk.

Läs också: Nej, det är ingen kanin! Här är Sveriges nya älsklingsfårLäs också: Sugen på får? 5 ovärderliga nybörjatips!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen