Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 maj 2018

Låt skogens ”övergivna” djurungar vara i fred

Nu finns många små nyfödda djur i naturen, som INTE behöver din hjälp. Mamman eller pappan har bättre koll än du tror. Och tänk på att du inte får ha hunden lös!

 Djurens ungar är söta och kan se ensamma och övergivna ut men behöver sällan hjälp av människan.
Djurens ungar är söta och kan se ensamma och övergivna ut men behöver sällan hjälp av människan. FOTO: kenneth johansson

Under vår och försommar stöter människor ibland på till synes hjälplösa ungar till vilda djur ute i terrängen. Tyvärr tror många att de är övergivna och måste tas om hand.

Så är i princip aldrig fallet. Troligen finns en förälder till ungen i närheten utan att visa sig.

Gå därifrån kvickt

Till exempel får både harens och rådjurets ungar ligga för sig själva nästan direkt efter födseln, mamman kommer bara till platsen några korta stunder per dygn för att dia dem. Det gäller både skogshare och fälthare.

En sådan liten krake kan se övergiven ut, men är det med största säkerhet inte. Det bästa du kan göra för att hjälpa ungen/ungarna är att kvickt avlägsna dig.

Hjälp inte fågelungen

 Om en liten ekorrunge klarar av att ta sig ut ur boet så klarar den också av att ta sig tillbaka upp och in.
Om en liten ekorrunge klarar av att ta sig ut ur boet så klarar den också av att ta sig tillbaka upp och in. FOTO: Istock

Ekorrungar ska du inte heller ”ta hand” om. De börjar göra utflykter från boet när de är cirka 40 dagar gamla, och kan de klättra ut själva så kan de också klättra tillbaka.

Många fågelungar lämnar boet innan de är ordentligt flygfärdiga och blir matade av föräldrarna där de råkar befinna sig. Det gäller till exempel kråkfåglar, trastar och ugglor. Låt dem vara.

Läs också: Därför ska du aldrig spela upp fågelljud i naturen

Se upp för ugglan!

 Slagugglan skyddar sina ungar med aggressiva metoder om det krävs.
Slagugglan skyddar sina ungar med aggressiva metoder om det krävs. FOTO: Istock

Ugglor, inte minst slagugglan, kan dessutom försvara utflugna ungar väldigt aggressivt. Om du går för nära en uggleunge kan du få en ordentlig smäll från en vuxen ugglas klor.

Bara om du hittar en djurunge precis vid vägkanten, kan du överväga att flytta den en liten bit därifrån.

Kommer barn eller barnbarn ändå hem med djurungar som de ”räddat”, så gå tillsammans omedelbart tillbaka och placera fyndet där det hittades.

Människolukt gör inget

Har du redan tagit i djurungen, så lämna den i alla fall. Djurföräldrar bryr sig inte om att ungen luktar människa. Det är bara en myt. Föräldrainstinkten är mycket starkare än så.

Om du är absolut säker på att djurungen verkligen är övergiven, så kontakta en viltrehabiliterare (obs: extern länk). Du kan också ringa polisen, som kan tala om vart du ska vända dig.

Du kan bli dömd for brott mot jaktlagen

Blir frestelsen att leka djurens barmhärtiga samarit ändå omöjlig att stå emot, tänk då på att den som håller ett vilt djur i fångenskap utan tillstånd kan bli dömd för brott mot jaktlagen. Detta gäller faktiskt även om djurungen är föräldralös och har svårt att klara sig själv.

Pingla på katten

Katten bör du hålla efter hårt. Väldigt många fågelungar, och vuxna fåglar för den delen, dödas av katter så här års. Sätt en pingla i kattens halsband.

Och tänk på att hunden inte får springa lös från den 1 mars till den 20 augusti. Det är just för att de vilda djurens ungar ska skyddas så gott det går.

Läs också: Krönika – ”Nej, hunden får inte springa lös”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen