Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 17 juli 2019

Mysteriet med döda humlor

Har du stött på massor med döda humlor på en och samma plats? Du kan vara lugn. Enligt experten Eva Forsgren är det naturen som har sin gång.

 Den här tiden på året kan massor av döda humlor påträffas under en blommande lind.
Den här tiden på året kan massor av döda humlor påträffas under en blommande lind. FOTO: Mostphotos/Istock

På flera håll i landet har det kommit in rapporter om att man hittat en mängd döda humlor på en och samma plats. Ofta har det skett i stadsmiljö och vid lindar.

– Det är inte så ovanligt och det har alltid varit så, säger Eva Forsgren, lektor på SLU i Uppsala.

Läs också: Därför ska du vara rädd om våra humlor

Teorin avfärdades

Under många år har det spekulerats i att det är något i lindarnas nektar som förgiftar humlorna och orsakar deras död. Men för ett par år sedan avfärdades den teorin av ett par forskare.

– Den myten slog den rapporten hål på, det visade sig att det inte stämmer, säger Forsgren.

Men vad är det då som ligger bakom massdöden? En teori är att humlorna helt enkelt dör av svält, trots att lindens nektar är bra föda.

Naturligt att de dör

Dessutom lever humlorna bara under en sommarsäsong, så att de dör är inte så dramatiskt.

– I stadsmiljöer finns det ofta ganska få energikällor och då samlas många humlor vid lindarna. Dessutom är det ganska lite nektar i varje blomma. Humlorna lägger helt enkelt mer energi på att leta nektar, än vad de får i sig energi när de hittar den, säger Forsgren.

 Eva Forsgren som är lektor på SLU i Uppsala tror att det är naturliga orsaker som ligger bakom att många humlor dör på samma plats.
Eva Forsgren som är lektor på SLU i Uppsala tror att det är naturliga orsaker som ligger bakom att många humlor dör på samma plats. FOTO: Barbara Locke

Hon säger att det här fenomenet inte är något att oroa sig för och att det är naturligt. Samtidigt har en ny teori lanserats. Även om den inte är bekräftad så är den intressant för experterna.

Läs också: Så skapar du biologisk mångfald i din trädgård

Koffein i nektar

Det handlar om att lindarnas nektar kan innehålla ett koffeinliknande ämne som skulle kunna göra att humlorna utvecklar ett beroende.

– Man kan tycka att de skulle söka sig vidare annars, om det är många humlor och lite nektar på samma plats. Men de väljer att stanna kvar, säger Eva Forsgren.

Fakta humlor

• Det finns cirka 40 olika humlearter i Sverige. Bland de arterna kan nämnas stenhumla, tjuvhumla, lappsnylthumla och lapphumla.

• Humlorna tar all sin näring från blommor. Pollen, som är mycket proteinrikt, är den viktigaste näringen för larverna, men särskilt på våren är det viktigt att drottningen äter pollen. Då kan hon snabbt utveckla sina ägg och börja söka efter boplats. Blommornas nektar innehåller mest socker och är viktig energi för humlorna änr de flyger omkring och samlar pollen.

• Nektar sugs upp med snabeln och hamnar i kvävan (honungsmagen) som ligger i bakkroppen. Olika humlearter har olika lång snabel och väljer därför att besöka olika blommor. En del humlearter har hittat på ett knep. De biter hål på sporren med sina käkar och tar nektar utifrån. De behöver de inte krypa in i blomman, som då heller inte bli pollinerad. Arter som mörk jordhumla och tjuvhumla är typiska sådana snyltare.

• Många ”ogräs” som maskros, vitplister, hampdån och knölsyska har stor betydelse för humlorna. Längs vägkanter är käringtand, getväppling, rallarros, åkervädd och väddklint viktiga näringskällor. Gott om hansälg på våren och kontinuitet i blomrikedom under sommaren är de viktigaste faktorerna för en rik humlefauna.

Källa: Världsnaturfonden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen