Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 april 2020

Sverige ska få ny nationalpark – i Stockholms skärgård

Den som vill uppleva orörd skärgård även i framtiden kan andas ut. En stor del av ytterskärgården utanför Stockholm planeras att bli nationalpark.

 Rågskär är en av de vackra öar som kommer att ligga inom den planerade nationalparken Nämdöskärgården.
Rågskär är en av de vackra öar som kommer att ligga inom den planerade nationalparken Nämdöskärgården. FOTO: länsstyrelsen stockholms län

Nämdöskärgården i Stockholms län ser ut att bli Sveriges 31:a nationalpark. Det betyder att cirka 14 000 hektar, inklusive ett myller av öar och kobbar, i ett av landets mest attraktiva naturområden kan bli skyddat för framtiden.

”Nämdöskärgården är en fantastiskt fin del av Stockholms skärgård. Här finns tusentals kobbar och skär i en levande, oexploaterad skärgårdsnatur. Här kan du som besökare se sälar och havsörnar och uppleva en genuin skärgårdsbebyggelse”, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket.

Läs också: TBE-vaccin – biverkningar

Musselbankar

En mycket stor del av den planerade nationalparken består av vatten och därmed förstås bottnar. Under vattenytan finns mycket fina brackvattenmiljöer med musselbankar och skyddade havsvikar med kransalger.

Området omfattar idag bland annat de fyra befintliga naturreservaten Bullerö, Långskär, Långviksskär och Biskopsö, som också ingår i EU-nätverket Natura 2000. Idag går reguljär båttrafik med passagerarbåt till Bullerö.

Kala ytterskär

Nationalparken kommer bland annat att bilda ett sammanhängande nord-sydligt band av öar i Stockholms yttersta skärgård. Det innebär allt från blankspolade kala skär till större öar med gammal jordbruks- och fiskekultur.

Läs också: Rovfåglar i Sverige – så känner du igen dem

Processen kommer att ta flera år och arbetet är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun. Även Skärgårdsstiftelsen och andra viktiga aktörer kommer att delta i arbetet.

Längre norrut i Stockholms skärgård ligger en av Sveriges äldsta nationalparker, Ängsö, som bildades 1909.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen