Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 7 februari 2017

Nötter slår kottar – om ekorren själv får välja

På vintern vräker ekorren i sig kottefrön för att hålla värmen. Men bjud på nötter så blir den glad. En enda hasselnöt ger lika mycket energi som en hel grankotte.

FOTO: IBL

Att skala kottar är ett hårt arbete. Ekorren bänder upp fjällen på grankotten och gnager frenetiskt i sig fröna som sitter två under varje fjäll. En grankotte innehåller 150-170 frön och håller en ekorre sysselsatt i ungefär sju minuter. Under en dag kan den hinna vittja 25-30 grankottar.

– Tillgången på kottar varierar mellan olika år. I vinter är det ett bra år i mina trakter så ekorrarna har gott om mat, säger ekorrkännaren Olavi Grönwall.

Intill sitt hus, som ligger utanför Hallstavik i Uppland, har den pensionerade forskaren sedan många år särskilda ekorrmatare uppsatta. Där lägger han ut hasselnötter, solrosfrön och ibland valnötter, som är en riktig delikatess för ekorrarna.

– Man kan bli förvånad över hur tidigt de är här, ofta redan innan solen gått upp. De brukar alltid komma samma väg eftersom de följer sina vanliga ”luktstigar” från träd till träd, säger Olavi.

Siesta på sommaren

På vintern har ekorrarna bara en aktiv period under dagen, till skillnad från under sommaren då det blir två perioder med en siesta mitt på dagen.

Ekorren är den enda gnagare som har sitt bo ovanför snön. Det ligger oftast 6-10 meter upp i en gran på någon gren nära stammen. Boet, som är närmast klotrunt och cirka 30 centimeter i diameter, består ett ytterskikt av torra kvistar som fodras med barkflagor, mossa, lavar och torrt gräs.

Ekorrens favoritmat hasselnötter. Det kan man förstå om man betänker att det är lika mycket energi i en enda hasselnöt som i alla frön i en grankotte!

När hasselnötterna mognar passar de på att lägga upp förråd av nötter som göms slumpvis på marken under växttäcket. Visst händer det att de glömmer var de gömt dem men för det mesta har de koll.

Luktar sig till gömman

– När jag följde en population ekorrar i Hagaparken i Stockholm blev jag imponerad av hur precist de hittade sina gömmor. Detta trots ett 30-40 centimeter djup snötäcke och att gömmorna inte placerades vid något riktmärke, som ett träd eller stor sten. Det är tydligt att de har ett bra luktsinne, berättar Olavi.

Han hittade skal från hasselnötter bredvid 9 av 10 hål som ekorrarna grävt i snön. Ekorrarna tog alltså bara fel var tionde gång.

Under vintern äter de även knoppar på barrträdens årsskott. Svampar, som lagras för vinterbruk, ingår också i dieten.

– Jag har själv kunnat följa en ekorre som gömde svamp på ett åttiotal olika ställen, oftast i grenklykor på buskar och träd på mellan 1,5 och 4 meters höjd. Och en rysk studie har visat att de gömt upp till 17 olika sorters svampar i håligheter i träd, berättar Olavi.

Locka ekorren närmare

Om du själv vill ha ekorrar inpå knuten kan du börja med att sätta upp en ekorrmatare 40-50 meter bort. När ekorrarna vant sig att komma dit kan du flytta den närmare huset i ett par omgångar så hinner de vänja sig.

En liten låda med en enkel lucka som tak fungerar bra som ekorrmatare. Där kan du lägga hasselnötter och solrosfrön. Vill du skämma bort dem serverar du valnötter, som är en riktig delikatess för ekorrarna.

– De får buffa upp den lilla luckan för att komma åt maten och på så vis kan fåglarna inte stjäla maten. Ekorrarna förstår inte omedelbart hur de ska komma åt maten men de kommer snart på knepet, berättar Olavi.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen