Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 augusti 2018

Plocka svampen du kan äta som kyckling

Provat svavelticka? I andra länder kallas den ”skogens kyckling” och äts med förtjusning. Håll utkik på ekar efter flera våningar gula tallrikar!

 Titta noga på undersidan av svaveltickans utstickande tallrikar. Där är färgen svavelgul (syns överst i bilden).
Titta noga på undersidan av svaveltickans utstickande tallrikar. Där är färgen svavelgul (syns överst i bilden). FOTO: kenneth johansson

Svavelticka låter kanske inte så gott, men det gör å andra sidan inte surkål heller. Man ska inte låta sig förledas av namnet.

I Storbritannien och i USA är svaveltickan en uppskattad matsvamp och kallas där ”chicken of the woods” (skogens kyckling). Tillagad på rätt sätt lär den ge samma tuggkänsla i munnen som kyckling.

I Sverige tas den dock sällan upp bland matsvamparna, även om vissa plockar svavelticka och tycker om att äta den.

Läs också: Visst blir det väl svamp efter torkan?

Svavelgul på undersidan

Svampens utseende är spektakulärt. Fruktkropparna växer i flera våningar på stammen av framför allt ek, men även andra lövträd.

Färgen är gul med dragningar åt både orange och rosa. Ovansidan är ofta mer åt orangegult, medan kanten och undersidan är svavelgula.

Ta svampen när den är ung, och elastisk när man klämmer på den. Men ta den inte just när fruktknopparna växer fram, då de är alltför mjuka.

Följder eken

Svavelticka finns upp till Dalarna-Hälsingland, och har alltså ungefär samma utbredningsområde som ek.

Svampens mycel finns inuti trädet och fruktknopparna lyser utanpå. Dessa kan växa snabbt och bli nästan tallriksstora på bara någon vecka.

Säsongen sträcker sig från juni till långt in på hösten, och nya fruktknoppar kan bildas flera gånger under denna tid.

Läs också: Här hittar du svampen – guide!

Skadesvamp

Svavelticka är relativt vanlig och inte fridlyst. Enligt Sveriges Radios Naturmorgon finns bara en förväxlingssvamp, saffransticka, och den är bulligare i formen och växer bara där det finns riktigt gamla ekar. Saffranstickan är rödlistad och förbjuden att plocka.

Svavelticka ses som en skadesvamp av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Den orsakar brunröta i veden och får den att spricka sönder i små kuber.

Naturhistoriska riksmuseets tipsar om tillagning:

  • Skär svampen i bitar ca 3 x 5 centimeter.
  • Lägg dem i en kastrull kallt vatten, koka upp och låt koka i någon minut. Häll av vattnet (svampen är inte giftig, utan avkokningen görs för att mildra smaken).
  • Lägg bitarna i het stekpanna utan matfett och svetta ut vätskan. Tryck med en gaffel på bitarna för att snabbare bli av med vätskan.
  • Stek och krydda med salt och peppar och curry. Gör sedan en stuvning och servera med ris.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen