Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 september 2019

Prisad naturfotograf lever på djurbilder

Han är känd för sina extremt fina naturbilder och tre av mästerverken har blivit frimärken. Land stämde träff med Göran Ekström ute i Jämtlandskogen för att höra mer om hans kall som naturfotograf.

 Naturfotografen Göran Ekström på jakt med sin kamera i storskogen. ”Det är roligare att jaga med kameran istället för den vanliga jakten”, säger han.
Naturfotografen Göran Ekström på jakt med sin kamera i storskogen. ”Det är roligare att jaga med kameran istället för den vanliga jakten”, säger han. FOTO: Jan Andersson

Göran Ekström, 67 år, är västgöten som för 30 år sedan lämnade hemorten för att bli jämte, ett beslut som han aldrig har ångrat.

– ­ Jämtland har fantastiska kvalitéer, med lite lagom av allt. En underbar natur, lättsamma människor och ett rikt djurliv, som är perfekt när man som jag är naturfotograf. Det var när jag kom hit till länet för första gången som jag bestämde mig för att här vill jag stanna och jag har aldrig längtat tillbaka.

Läs också: Fjällrävsvalpen hittade naturfotografens borttappade glasögon

Ställde ut på Naturhistoriska riksmuseet

 ”Många av mina bilder har det tagit år av förberedelser och väntan för att jag ska kunna ta. Därför är jag rädd att de ska hamna på nätet där vem som helst kan använda dem”, säger Göran.
”Många av mina bilder har det tagit år av förberedelser och väntan för att jag ska kunna ta. Därför är jag rädd att de ska hamna på nätet där vem som helst kan använda dem”, säger Göran. FOTO: Jan Andersson

Göran Ekström har blivit ett aktat namn i fotokretsar och han och hans fru Eva, som har skött alla papper, har levt på deras natur- och djurbilder sedan paret flyttade till länet.

Göran är även medlem i Naturfotograferna, som man kan kalla landslaget bland fotografer som har naturbilder som sin specialitet.

År 2014 blev Göran utsedd till årets naturfotograf av Naturvårdsverket och han fick ha en utställning i flera månader på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Han har gett ut två fotoböcker och på vintrarna håller han bildvisningar för olika föreningar.

– ­ Jag har en fast kundkrets och har aldrig saknat jobb. Det är olika tidningar, bokförlag och många andra som hör av sig för att köpa bilder som de har sett på min hemsida.

Aviserar djuren när han kommer

 Bilden på örnen i en talltopp är Göran extra nöjd med. ”Den är tagen långt in i den jämtländska vildmarken”, berättar han.
Bilden på örnen i en talltopp är Göran extra nöjd med. ”Den är tagen långt in i den jämtländska vildmarken”, berättar han. FOTO: Göran Ekström

Land har bestämt träff med Göran vid ett av hans favoritställen i länet, där det går att se och plåta både fiskgjuse, älg och rådjur. Över en kopp kaffe vid den öppna elden berättar Göran hur han kan tillbringa flera dagar i skogen för att få just den bild han vill ha. Visserligen regnar det precis när vi ska träffas, men Göran säger att han föredrar regn i stället för skarpt solsken, för bildernas skull.

– ­ Det finns mer eller mindre säkra områden som jag besöker och allt eftersom årstiderna växlar så tar jag mina bilder, både i Jämtland och i Härjedalen. Ett säkert ställe är det fotogömsle jag byggt i timmer utanför Brunflo, ett par mil från Östersund. Där har jag plåtat björn, räv, örn och en del andra djur.

 När Göran kommer till myren där tranorna håller till aviserar han sin ankomst med en kobjällra.
När Göran kommer till myren där tranorna håller till aviserar han sin ankomst med en kobjällra. FOTO: Göran Ekström

Göran berättar att en del djur har han nästan lärt känna efter alla år som han varit på sina fotoplatser.

– ­ Ett ställe som jag brukar besöka är i utkanten av en myr där några tranor håller till. När jag närmar mig myren så aviserar jag min ankomst med en bjällra så de ska veta att jag kommer.

Monterade kamera på träd

En bild som Göran väntat länge på att få ta är på en örn som sitter i en talltopp. När man ser bilden kan man tro att den är tagen från en drönare eller att Göran klättrat upp i trädet.

– ­ Jag monterade fast kameran i ett träd i närheten av örnarna och tog bilden med en fjärrutlösare. Ibland ska man ha tur och bilden blev mycket lyckad.

– ­ Just svårigheten att ta vissa bilder gör att jag är extra rädd för att bilderna ska hamna på nätet och kunna användas av vem som helst. På min hemsida är bilderna märkta med ett stort C, som i copyright, just av den anledningen.

 Ett av Göran Ekströms favoritställen är det gömsle han byggt i timmer utanför Brunflo, ett par mil från Östersund. Där plåtade han den här björnen en sen kväll.
Ett av Göran Ekströms favoritställen är det gömsle han byggt i timmer utanför Brunflo, ett par mil från Östersund. Där plåtade han den här björnen en sen kväll. FOTO: Göran Ekström

Bilderna kändare än fotografen

Över påtåren, när Göran petat in ett nytt vedträ i brasan, säger han att de genuina fotograferna blir färre och färre.

– ­ Nu kan vilken kameraägare som helst kalla sig fotograf och många tar kort med sina mobiler. Om en björn visar sig exempelvis i en by, var det tidigare stort om någon lyckades ta en bild på den. Nu har halva byns befolkning bilder på björnen genom sina mobiltelefoner.

 För att få en bild på vargen i Härjedalen fick Göran vänta flera dagar på att den skulle komma tillräckligt nära.
För att få en bild på vargen i Härjedalen fick Göran vänta flera dagar på att den skulle komma tillräckligt nära. FOTO: Göran Ekström

Göran tycker att en del fotografer bli kända med sitt namn, utan att kunna prestera några märkvärdiga bilder.

– ­ Jag tycker att det ska vara tvärtom, att det är bilderna som ska bli kända, säger han.

Regnet fortsätter att strila och varken någon fiskgjuse eller älg vill visa sig.

– ­ Det är som det ofta brukar vara när man är ute, men rätt som det är så dyker fototillfället upp, säger Göran Ekström.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen