Så håller du katten lycklig
Din katt gör dig frisk och lycklig och kan bli gramse om du inte ser till att också göra den glad och belåten.
Här är tipsen som ger er ett ännu mer kärleksfullt förhållande.
En katts trivsel och välmående beror i hög grad på hur du behandlar den och vilka villkor som ges. Som kattägare räcker det inte med att bara i största allmänhet ställa fram mat och erbjuda boende. Om du vill ha en god relation med din katt bör du på olika sätt ge tillbaka till den.
Katten gör dig frisk
För din katt älskar dig villkorslöst och gör dig frisk och lycklig, det finns otaliga forskningsbevis. Exempelvis motverkar ett liv med katt inte bara hjärt-kärlsjukdomar – 7 av 10 kattägare menar att katten också gör dem gladare och 6 av 10 att deras katt ökar livskvaliteten.
– Att ha en lycklig katt är A och O, för i annat fall blir vi ju själva olyckliga och oharmoniska. Om du inte ser till att din katt är nöjd och tillfreds kan den bli rastlös, skrikig och hugga dig i fingrarna av frustration, säger Susanne Hellman Holmström, kattexpert och känd från SVT-programmet Go´kväll.
Lägg tid på katten
Hennes viktigaste råd är att ge katten lektid.
– Om jag bara får ge ett råd är det att leka mycket med katten, det gör den belåten. Ta fram den där roliga vippan och kör ett varv. Då får katten använda sin jaktinstinkt och blir lugnare och lyckligare i sinnet.
För en tamkatt är kvaliteten i umgänget med ägaren väsentlig. Därför kan missen bli missnöjd om du förringar den och inte återgäldar den lycka och harmoni som den skänker dig.
– En olycklig katt kanske börjar kissa på olika ställen och riva på soffan för att få uppmärksamhet. Därför är det viktigt att göra varje dag så bra som möjligt för katten, säger Susanne Hellman Holmström.
Så gör du katten lycklig
1. Säg alltid ja till kelande
Din katt ger dig: Mycket kärlek. Den mjauar hej till dig när du kommer hem, ligger och spinner i knät, buffar med sitt huvud på dig och stryker sig mot dig. Den trampar mjukt på dig med tassarna innan den lägger sig på plats för att få ta del av din närhet och värme – för att den älskar dig!
Så ger du tillbaka till katten: Avvisa inte din katt när den vill kela och leka. Kelandet är för katten ett ömhetsbevis som betyder gemenskap och trygghet. Uppmuntra dagligen till lek, utforskning, klättring och hopp – då behåller din katt livsglädjen. Försök se allt ur kattens perspektiv, om du tar beslut efter vad du själv tycker att viktigt för katten kan kattens tillvaro och er relation bli sämre än vad den bör vara.
2. Lek och skratta – när katten vill
Din katt ger dig: Bättre humör och mer aktivitet hemma. Enligt en studie gjord av djurförsäkringsbolaget Agria Pet Insurance får katten 7 av 10 kattägare på gott humör. Inte minst för att den gillar att leka och är nyfiken och kan hamna i lika dråpliga som roliga och charmiga situationer. På Youtube på internet kryllar det av kattfilmer som även de som inte har katt älskar att gapskratta till.
Så ger du tillbaka till katten: Lek regelbundet med din katt. Då får katten en positiv känsla, välbehövlig motion och er relation stärks. Lekstunderna behöver inte vara långa.
Störst nytta och glädje ger relativt täta men korta stunder med intensiv aktivitet. Och låt katten välja när leken ska ske, inte när du råkar ha en stund över. Rusar den exempelvis omkring som en galning strax innan sängdags gör du bäst i att ha en lekstund just då.
3. Prata med katten
Din katt ger dig: Ökad livskvalitet. Den är en trogen och lojal vän som gör att du aldrig är ensam. Katten gör att du stannar till och kanske till och med lär dig njuta i nuet.
Forskning visar att umgänge med katter ökar mängden av ”må bra”-hormonet oxytocin, vilket stimulerar vår mentala hälsa.
Så ger du tillbaka till katten: Prata, kommunicera och upplev med din katt. Den gillar det. Katten använder sina läten i åtskilliga situationer (hälsar exempelvis på dig när du kommer hem) och uppskattar när deras ljudsignaler når fram och besvaras. Uppmärksamma din katt när den vill något, visa att du alltid finns där för den.Läs också: Deprimerad katt – tyd tecknen och hjälp den må bättre
4. Låt katten få sin egen ro
Din katt ger dig: Lugn och stöd när du är stressad. Det kan räcka med att vara i samma rum eller att ge din katt en blick för att du ska känna dig mer i balans. Återigen spelar det ökade hormonet oxytocin in – det ger dig känslor av rofylldhet och glädje.
Katten, som länge kan sitta still i ett fönster och bara titta, kan också påminna dig om att ”bara vara”.
Så ger du tillbaka till katten: Stör aldrig din katt när den kommit till ro och sover eller vilar. Då vill den vara i fred. Katter måste få vara katter och i viss utsträckning själva få bestämma hur ofta och på vilket sätt de vill umgås med sina ägare.
Katten tillbringar större delen av tiden med att sova och låt den få ha en egen favoritplats att där den kan drömma på dagarna, gärna på en upphöjd plats och nära en värmekälla.
5. Sov med katten
Din katt ger dig: Minskad risk för depression. Kattägare mår bättre såväl fysiskt som psykiskt än de som inte är kattägare, visar en studie publicerad i Journal of Personality and Social Psychology. I kattens lugnande närvaro och det sociala bandet finns mycket terapeutiskt välbefinnande och stärkande.
Så ger du tillbaka till katten: Umgås med och var nära din katt. Ni mår båda bra av värmen från en annan levande kropp.
Låt katten sova med dig om den vill, den älskar din säng eftersom den har ännu mer av din kroppslukt. Det ger katten en stark känsla av trygghet och god sömn eftersom den vet att den är i säkerhet.
6. Mys med katten
Din katt ger dig: Sänkt blodtryck. När du klappar och myser med din katt gör det gott för blodtrycket. På nytt är det ”må bra”-hormonet oxytocin som hjälper. Dessutom har forskare vid State University of New York i Buffalo, USA, gjort en upptäckt: Personer som redan tar medicin för att sänka blodtrycket och samtidigt är kattägare kan minska känslan av stress med hälften.
Så ger du tillbaka till katten: Låt din katt komma upp och lägga sig i ditt knä om den vill, eller lägga sig på din mage eller på benen om du ligger i soffa. Din katt älskar att vara nära dig och blir ännu gladare och tryggare vid direkt kroppskontakt. Detta är extra lugna och goda guldstunder för er båda!
7. Håll koll på kattens mående
Din katt ger dig: Minskad risk för inflammationer och hjärt-kärlsjukdomar. Den ökade nivån av oxytocin hos kattägare stärker inte bara immunförsvaret – det har också bevisad verkan mot hjärt-kärlsjukdomar.
En granskning av olika studier genomförda av American Heart Association visar att kattägare har mindre hjärt-kärlproblem, äter mindre mediciner och har ökad överlevnad om de befinner sig i riskzonen.
Så ger du tillbaka till katten: Ge din katt näringsriktig, vitaminrik och varierad mat. Köp inte alltför billig kattmat då den både kan vara fet och gjord på dåliga råvaror. Allra bäst för din katt är den specialmat som köps i djuraffärer eller hos veterinärkliniker. Gör regelbundna veterinärbesök för att kolla din katts hälsostatus, gärna åtminstone en gång i halvåret.Läs också: Katt i bil – reglerna som gäller
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.