Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 januari 2019

Så tar du hand om hunden i kylan

Snö, kyla och blågröna fläckar. Här är 7 saker du behöver ha koll på för att hålla hunden frisk i vinter.

 Massera tassen och värm den så gott det går, om du märker att hunden drabbats av köldkramp.
Massera tassen och värm den så gott det går, om du märker att hunden drabbats av köldkramp. FOTO: Pekic

Ta hand om hunden lite extra när det snöar och är kallt. Precis som du kan den plågas av kletig snö, mörker och svår kyla. Här får du råden du behöver för att ni bägge ska kunna njuta av vintern tillsammans.

1. Ansa hundens tassar

 Klipp pälsen mellan hundens trampdynor så fastnar det mindre snö och smuts.
Klipp pälsen mellan hundens trampdynor så fastnar det mindre snö och smuts. FOTO: AnnaKarin Spjuth

För att minska risken för svamp- och bakterieinfektioner, se till att hålla pälsen mellan trampdynorna och runt tassarna kort, då fastnar inte smuts, snö och is så lätt. Du kan även använda spraybalsam eller liknande så hjälper det också att hålla pälsen fri.

Huden mellan trampdynorna ska inte vara röd eller svullen, pälsen ska inte vara missfärgad och det ska inte lukta illa om tassarna. Märker du att hunden lider av något av detta kan man prova att bada tassarna i klorhexidinschampo, det dödar både svamp och bakterier. Det är viktigt att schampot sitter kvar minst 10 minuter innan det sköljs bort. Blir det inte bättre av tassbadet kontakta veterinär för en noggrannare undersökning.

2. Skydda trampdynorna mot salt

Vägsalt är också något som kan ställa till problem. Tassarna/trampdynorna kan lätt bli torra och få små sprickor. För att förhindra det så är det bra att smörja in trampdynorna med en fet salva innan man går ut, till exempel idomin eller försvarets hudsalva. Det finns även särskilda tassalvor som du hittar i djurbutikerna. Efter promenaden är det bra om man sköljer av tassarna och torkar dem noggrant.

3. Håll hundens päls ren

 Bra saker att ha hemma till hunden är klorhexidinschampo, spray som hindrar snö och smuts att fastna i pälsen samt mjukgörande idominsalva.
Bra saker att ha hemma till hunden är klorhexidinschampo, spray som hindrar snö och smuts att fastna i pälsen samt mjukgörande idominsalva. FOTO: AnnaKarin Spjuth

Ren päls gör att hunden klarar kylan mycket bättre. Hundar som har en ordentlig päls klarar sig oftast utan täcken när den är ute, men en hund som har väldigt kort päls kan behöva hjälp av ett täcke.

4. Hunden i bilen

Att man inte ska lämna hunden i en varm bil på sommaren känner de flesta till men det finns även regler för hur du kan ha din hund i bilen under vintern. Är det kallare är -5° så ska inte hunden förvaras i bilen utan uppsikt.

Transporterar du din hund i en kall bil så se till att hunden har något varmt att ligga på och vid behov även gärna ett täcke. Täcken kan också vara bra att sätta på hunden om den har sprungit och blivit varm och sedan ska ligga i en kall bil när ni ska åka hem. Hundens muskler är lika viktiga att ta hand om som dina egna.

5. Köldkramp i tassarna

 En päls full med snöbollar är det ingen som vill ha.
En päls full med snöbollar är det ingen som vill ha. FOTO: Caisa Lindholm

Är det riktigt kallt ute kan hunden drabbas av köldkramp i tassarna. Då stannar den och håller upp tassarna. Värm tassarna i dina egna händer och massera lite försiktigt så brukar det släppa.

Även hunden kan förfrysa sig, framförallt är det öron, tassar, svans och pungen på hanhundar som drabbas av dessa skador. Märker du att någon kroppsdel är varm, svullen, rodnad och öm så kontakta veterinär.

Läs också: Hund i bil – reglerna som gäller

6. Reflex på hund

 Reflexer kan man inte ha för många av. Se till att både du och hunden syns ordentligt i mörkret.
Reflexer kan man inte ha för många av. Se till att både du och hunden syns ordentligt i mörkret. FOTO: AnnaKarin Spjuth

Något som borde vara en självklarhet men som ändå inte kan poängteras nog ofta är att se till att hunden har reflexer. Många olyckor kan förhindras om din hund bär reflex.

Även om du inte vistas i trafiken så kan det vara bra att ha reflex och då gärna med någon form av belysning. Dels så ser du själv var din hund är och samtidigt så ger du även andra möjlighet att upptäcka hunden och slippa bli överraskade. Springer hunden bort kan en reflex i halsbandet vara livsviktigt.

7. Djur tycker om glykol

 Luktar sött, smakar sött men är livsfarligt. Håll koll under bilen så hunden inte får i sig glykol!
Luktar sött, smakar sött men är livsfarligt. Håll koll under bilen så hunden inte får i sig glykol! FOTO: Istock

Med kylan så kommer även glykolflaskorna till våra bilar fram. Glykol (etylenglykol) är ett vanligt frostskyddsmedel i våra fordon (kylarvätskan). Glykol är otroligt giftigt, och eftersom det smakar sött så gör det att djur gärna slickar i sig det.

Även om du inte spiller själv kan en läckande kylare ge farliga glykolfläckar i snön som lockar hunden att slicka.

Misstänker du att hunden, eller något annat djur, har fått i sig glykol så kontakta veterinären omedelbart.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen