Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 augusti 2022

Så undviker du att gå vilse

En del människor undviker skog i rädsla för att tappa bort sig. Men med rätt kunskap klarar du mycket. Tecken i naturen kan hjälpa dig rätt.

Så undviker du att gå vilse

Karta och kompass

 Var är jag? Hur hamnade jag här? Och hur ska jag hitta rätt igen? Ta det lugnt! Det är det viktigaste just nu. Det finns flera sätt att ordna det här.
Var är jag? Hur hamnade jag här? Och hur ska jag hitta rätt igen? Ta det lugnt! Det är det viktigaste just nu. Det finns flera sätt att ordna det här. FOTO: håkan steen

Klassiker som fungerar utan batterier och internetuppkoppling. Men häng med på kartan, så att du hela tiden vet var du är.

Med hjälp av kompass kan du ta ut riktning till en plats på kartan du vill nå, och sedan gå i denna riktning mot målet.

Här lär du dig ta ut kompassriktning!

 Karta och kompass är alltid bra att ta med sig.
Karta och kompass är alltid bra att ta med sig. FOTO: håkan steen

GPS i mobilen

Det finns massor av GPS- och navigationsappar, många gratis, att ladda ned till din smartphone. Du kan se på digitala kartor var du är, lägga upp spår att följa tillbaka, markera platser du vill återbesöka, se hur långt du har gått och så vidare.

Kräver laddat batteri och internetuppkoppling. Numera finns även vissa appar som använder GPS-satelliter, och då behövs inte internetuppkoppling.

Läs även: Polisens råd till svampplockare

Om du ändå går vilse

Om du bara har karta

Förhoppningsvis vet du åtminstone ungefär var på kartan du befinner dig, även om du är vilse. I bästa fall ser du något väldigt tydligt i terrängen som du kan identifiera på kartan. Det kan vara en sjö, en vägkorsning, en stor klippa eller en åkrök. Då vet du var du är, och bör med kartans hjälp kunna lista ut vartåt du ska röra dig.

Om du bara har kompass

Förhoppningsvis vet du i stora drag var du befinner dig, till exempel någonstans söder om en väg som går i öst-västlig riktning. Då ska du gå norrut för att träffa på denna väg, och följer kompassnålens röda ände (håll kompassen plant) tills du når vägen. Du vet inte var på vägen du är, men kan följa den i endera riktning tills du vet.

Eller kanske vet du att någonstans öster om dig rinner en älv/å/bäck i nord-sydlig riktning. Du vill österut tills du når vattendraget. Håll kompassen plant. Nålens röda ände pekar mot norr och då ska du åt höger, vinkelrätt mot nålens nordriktning.

Om du har karta och kompass

Återigen vet du förhoppningsvis grovt sett var du är. På kartan ser du en eller flera tydliga ”uppfångare”, alltså vägar, vattendrag, en stor sjö, stora åkrar, kraftledningar. Ta ut kompassriktning från där du tror att du är till mitt på ”uppfångaren”, och orientera dig vidare därifrån.

Om du har mobil:

Det finns massor av appar att ladda ned till din smartphone. Naturkartan, som kan laddas ned gratis, är en av dem. Den visar terrängen på ett enkelt och tydligt sätt med vägar, höjder, sjöar, sankmarker, större stigar med mera. Du ser din position som en rörlig blå prick på displayens karta och kan därmed se till att gå mot en sjö, en väg eller något annat du kan identifiera.

Läs även: Om du går vilse med barn

Om du inte har något (som fungerar):

Det gäller att få koll på väderstrecken, så att du kan gå åt det håll där du tror att det finns en väg eller ett vattendrag eller något annat (se punkten ”Om du bara har kompass”).

Dessa tecken i naturen kan hjälpa dig:

Träd

 Trädgrenarna är ofta fler åt söder.
Trädgrenarna är ofta fler åt söder. FOTO: håkan steen

Trädgrenarna är ofta fler och kraftigare åt söder.

Mossor och lavar

Lavar finns särskilt på trädstammars norrsida.

Mossa på stenar åt norr.

Fler saker att hålla utkik efter

Myrstack åt söder.

Solen åt söder mitt på dagen.

Trädstubbars årsringar är glesare och tjockare åt söder.

Solens värme påverkar trädens bark, björknäver flagar lättare åt söder och tallens bark mörknar mer åt söder.

Använd flera av dessa tecken samtidigt.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen
  • Tänk på det här innan du ger dig ut:
  • Ta färgglada kläder när du går ut.
  • Om du går ensam, säg till någon vart du ska.
  • Ha med vatten, lite godis (får dig att tänka bättre), varm tröja, regnplagg, visselpipa (hörs bättre än rop).

Om du går vilse

Om du gått bort dig, använd STOP-metoden: Stanna (ta det lugnt och erkänn för dig själv att du tycks vara vilse), Tänk (kanske vet du ändå var du är, kolla mobiltäckning), Orientera (när visste du senast var du var, hur ser terrängen ut nu, ser du några tydliga landmärken som sjöar och berg m m?), Planera (en plan ger trygghet, vad behöver du göra – äta, dricka, ringa, vandra vidare, ta skydd, göra upp eld?).

  • Tänk på att med näsan mot norr har du väster till vänster om dig och öster till höger om dig. Söder i ryggen.
  • Är du trött och/eller det mörknar, så kan det vara bättre att stanna där du är.
  • Vänta inte för länge med att larma och stanna i så fall på en högt belägen och/eller öppen plats. Sätt upp något färgglatt som signal i ett träd. Lägg stockar/stenar i en stor triangel på marken. Om du kommit till en väg, lämna den inte.

Till slut: Ta med karta och kompass och lär dig använda dem. Det kan aldrig sägas för många gånger.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen