Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 september 2018

Se upp! Så vet du om hästen har fått kolik

Hösten är en jobbig tid för många hästar. Från att ha strövat fritt och betat under sommaren ska de nu stå inne stora delar av dygnet. Det ökar också risken för kolik – något som kan vara livsfarligt.

FOTO: AnnaKarin Spjuth

Monika Wartel, överveterinär hos Distriktsveterinärerna, säger att en av anledningarna till att hästar drabbas av kolik under hösten är omställningen från sommarens bete till höstens installning.

Ändrat foder

Under sommaren har hästarna kunnat röra sig obehindrat när de gått på stora beten för att nu stallas in stor del av dygnet. Den utevistelse de får nu är dessutom oftast i mindre rasthagar.

Foderstaterna ändras också från friskt gräs till hö eller hösilage vilket påverkar mage/tarm. Om hästen inte dricker ordentligt får den dessutom per automatik mindre vätska i sig när den inte har tillgång till friskt gräs.

– Det kan leda till förstoppning eller gaskolik, vilket är det vanligaste och relativt enkla att avhjälpa. I svårare fall kan det vara omvridning av tarmarna (tarmvred) eller inflammationer i tarmarna eller bukhålan. Oavsett vad det är så är det viktigt att alltid ringa och rådfråga med en veterinär, säger Monika.

Läs också: Så förebygger du kolik hos hästen

Vanliga symtom

De vanligaste symtomen på kolik är att hästen äter dåligt eller inget alls.

 Om hästen rullar sig eller lägger sig ner och reser sig upp upprepade gånger kan det vara täcken på kolik.
Om hästen rullar sig eller lägger sig ner och reser sig upp upprepade gånger kan det vara täcken på kolik. FOTO: AnnaKarin Spjuth

– Den kan verka orolig, titta sig mot magen eller sparkar mot magen. Hästen kan också rulla sig fler gånger, lägga sig ned och resa sig upprepade gånger.

Att hästen flemar (drar upp överläppen) och har buken uppdragen eller utspänd kan också vara ett tecken. Det gäller också att hålla koll på avföringen som oftast är annorlunda mot vanliga fall med antingen diarré eller nästan ingen avföring alls.

Läs också: Så blev lantbrukarbarnen världskända ryttarstjärnor (LRF Premium)

Kan behöva operation

I de flesta fallen av kolik så går det bra, det mesta kan dessutom behandlas hemma i stallet av veterinär. Svarar dock inte hästen på behandlingen eller om den bedöms som allvarligt sjuk så kan man behöva transportera den till en klinik. Där kan det bli aktuellt med en operation om det till exempel har blivit någon lägesförändring på tarmarna eller tarmvred.

Här är det viktigt att man har koll på om och vilken typ av försäkring man har på hästen eftersom dessa operationer kan bli väldigt kostsamma.

– Det glädjande i sammanhanget är att utvecklingen när det gäller bukoperationer har gått framåt och i dag blir många hästar återställda. Det är dock viktigt att man kommer in så snabbt som möjligt då tiden är en avgörande faktor för hur utgången kommer att bli. Lär dig att läsa just din hästs signaler, smärta visar sig olika från individ till individ.

Läs också: Säkrare stall: Så brandövar du med hästarna (LRF Premium)

Gör så här om hästen visar symtom på kolik

Kontrollera din hästs värden, temp, puls, andning och slemhinnor, är det något som avviker ifrån det normala? Lyssna mot hästens buk. Du ska kunna höra mer eller mindre tarmljud från båda sidorna.

Försök även ta reda på om hästen har ätit, druckit haft avföring, i så fall vilken konsistens hade den?

Ring veterinären för att rådfråga. Många gånger så beslutar man att avvakta en stund, om hästen är relativt okej. Då kan man prova att promenera den 5-10 minuter ett par gånger i timmen. Är det förstoppning eller gaskolik så kan promenaderna göra att det släpper. Det är viktigt att man ger hästen möjlighet att vila mellan promenaderna då smärtan tar på krafterna. Låt den gärna dricka men inte äta någonting.

Lägger sig hästen ner och det är svårt att få upp den så kontakta veterinären omedelbart.

Läs också: Så kan du minska risken för parasiter hos din häst

Det här gör veterinären när den kommer till stallet i samband med misstänkt kolik

Hästen undersöks och oftast får den någon kramplösande och lugnande medicin. Sedan är det väldigt individuellt vad som görs. Nästan alltid så genomförs en rektalisering (man går in via ändtarmen och känner).

Vid misstänkt förstoppning kan man även gå in med en nässvalgsond där man tillför smörjande paraffinolja eller lösande glaubersalt, då tillsammans med vatten.

Ibland krävs det även att man tillsätter dropp om man märker att hästen är uttorkad.

Läs också: Så förebygger du kolik hos hästen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen