Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 2 augusti 2018

Sju tips för harmoni i hönsflocken

Lugna kluck eller ett sjuhejdundrans kackel. Skillnaden mellan en harmonisk flock eller höns i obalans är milsvid.

Så här bäddar du för lugn i hönshuset.

 Lugna damer i en lugn flock.
Lugna damer i en lugn flock. FOTO: Istock

1. Höns i rätt storlek

Visst kan du blanda höns av olika sorter i en flock men se till att tupparna inte blir för stora. Stora tuppar som vill para sig med alldeles för små hönor kan i värsta fall skada hönsen, i de flesta fall stressa dem.

Om hönsen vill springa undan så fort tuppen kommer stör det lugnet i flocken. Byt tupp.

2. Lagom många tuppar

 Ett slagsmål då och då hör till men inte varje dag.
Ett slagsmål då och då hör till men inte varje dag. FOTO: Istock

De får inte bli för många, inte heller för få. Ett bra riktvärde är att en tupp av en stor ras kan hålla ihop en flock på 12 höns, medan en dvärgtupp kan orka med ungefär hälften.

Blir hönsen för få kan tuppens frierier slita för hårt på hönsen. Absolut minimum brukar sättas på 3-4 hönor per tupp men det beror också på individerna.

Titta på din flock och känn av stressnivån. Om hönsen blir kala i nacken eller ser tufsiga ut kan det bero på att tupparna är för många, för tunga eller på att någon tupp helt enkelt är extra galen i just en höna.

Tuppar ska gala och de ska göra upp om vem som är chef men de ska inte göra det jämnt. Om de kappgal dagarna i ända eller slåss så att kammarna blöder är de för många.

Läs också: Oväntade rådet! Så ska du göra om tuppen anfaller

3. Gott om utrymme

 Blir det tjafs vid matskålen? Då kanske utrymmet är för litet.
Blir det tjafs vid matskålen? Då kanske utrymmet är för litet. FOTO: Istock

Höns behöver ha plats att sprätta, plats att gå undan och vila och plats för att sitta ostört med utsikt.

Även om du följer riktlinjerna för hur många kvadratmeter varje höna kräver kan både individernas behov och hönshusets design få hönsen att bli kackligt nervösa av utrymmesbrist.

Sätt dig och glo ofta och se hur det fungerar när hönsen ska värpa, äta och sätta sig och sova. Om allt går lugnt till räcker utrymmet.

4. Fasta hönsrutiner

Höns gillar rutiner. Luckan ska helst öppnas på samma tid, maten serveras regelbundet och läggdags infalla på samma tid varje dag.

Om du måste bryta rutinerna, till exempel för att storstäda eller kolla hönshälsan, gör det så lugnt och samlat som möjligt.

5. Aktivitet och lek

En hönsflock som har tråkigt har inget annat att göra än att hacka på varandra. Ge dem strö att krafsa i, sandbad, pinnar att hoppa upp på och en utegård att strutta runt i.

På vintern krävs extra leksaker. En liten gunga att hoppa upp på, ett tråg med uppvuxen havre eller ett salladshuvud i snöre att picka på gör stor skillnad.

6. Friska höns

Var noga med att kontrollera hälsan eftersom ett sänkt allmäntillstånd stressar hela flocken.

Undersök hönsen en och en för att se om de är lösa i magen, om de andas bra, har kvalster som plågar dem eller skador som behöver ses om.

7. Umgås med hönsen

 Muta och prata. Umgås med hönsen för en lugnare flock.
Muta och prata. Umgås med hönsen för en lugnare flock. FOTO: Istock

Börja från första början med att vänja hönsen vid att du också är med i flocken. Ett bra knep är att sitta hos dem en stund varje kväll, ge dem lite godsaker och småprata.

Plocka också upp dem i famnen, vänd på dem och pyssla med dem. Särskilt viktigt är det att vänja kycklingarna vid uppmärksamheten.

Den vanan är guld värd den dag du verkligen måste fånga in dem.

Läs också: Teodors smarta bygge: Titta in i hönshuset med extra allt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen