Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 april 2018

Skaffa höns: Så inreder du ett hönshus

Du har ett hus och nu ska det bli hönshus. Här är tipsen du behöver för att både du och hönsen ska trivas.

 På väg mot hönsäventyret – här är den lilla boden på god väg.
På väg mot hönsäventyret – här är den lilla boden på god väg. FOTO: Foto: Istock

Ute och inne

Hönshuset behöver två vägar in – en för dig och en för hönsen. Hönsen behöver en lucka ut till en nätförsedd utegård där rovdjur inte kan komma åt dem. Gör luckan stadig med en rejäl stängningsmekanism och med en anordning som gör att den kan stå öppen när hönsen ska kunna gå ut och in.

Väggar och golv

Tänk slätt men inte tätt. Se till att putsen på en cementvägg är hel och täck gärna träväggar med skivor. Alla springor kan bli gömställen för ohyra och det är viktigt att kunna rengöra snabbt och effektivt, till exempel med en ångtvätt.

Samtidigt får det inte bli instängt, höns behöver frisk luft. Ett bra knep är att ha en nätförsedd luftspalt uppe vid taket.

Ljus och värme

Höns behöver fönster, helst inte rakt i söder så att hönshuset blir för varmt när solen ligger på. Det är också bra att ha elektrisk belysning så att du kan förlänga dagen när det börjar mörkna och så att du kan se ordentligt när du går in i hönshuset.

Det behövs dock sällan radiatorer i ett hönshus. Blir hönshuset för varmt frodas ohyra. Om huset är lagom stort för det antal höns du har håller de värmen själva, hjälp eventuellt till med en frostvakt på vintern.

Läs också: Sugen på att skaffa höns? Börja här!

Sitta och ligga

 En smäcker trädstam är bra virke till hönspinnar. Slätt, fotformat och lätt att byta ut.
En smäcker trädstam är bra virke till hönspinnar. Slätt, fotformat och lätt att byta ut. FOTO: Foto: Istock

Det är frestande att bygga väggfasta reden och fina sittpinnar som sitter fast men undvik det. Satsa på enkelt, flyttbart och lättstädat.

Enklaste lösningen för sittpinnar är att göra en bredbent stege som lutas mot väggen, gärna av tjocka grenar. Skruva ihop och se till att lutningen blir så stor att hönsen kan sitta ovanför varandra utan att bajsa varandra på ryggen.

 Nästan rätt. Om hinken pallas upp i framkant litegrann är det perfekt för en höna att hoppa in och ligga i. Se gärna till att hinkarna kommer upp en bit från golvet. Höns gillar höjden.
Nästan rätt. Om hinken pallas upp i framkant litegrann är det perfekt för en höna att hoppa in och ligga i. Se gärna till att hinkarna kommer upp en bit från golvet. Höns gillar höjden. FOTO: Foto. Istock

Om du vill bygga reden i trä, se till att de går att lyfta bort och isär så att du kan rengöra dem ordentligt. En smart modell är annars att lägga murarhinkar i plast på brädor så att öppningen riktas aningen uppåt. Varken hönor, halm eller ägg får ramla ut. Det blir extremt lättstädat.

Gödsel och städning

Det mesta av hönsbajset hamnar under hönan där den sitter och sover. Fixa något under sittpinnarna som samlar upp.

Du kan till exempel sätta upp en tålig och flyttbar träskiva under sittpinnarna eller lägga en bit byggplast eller presenning på golvet rakt under hönsens sittplats.

Lösningen att lägga plast under ströet på golvet är extra bra om du har ett litet hönshus. Då kan det vara lättast att städa genom att vika in plasten till en rulle, dra ut och tömma i skottkärra.

Mat och vatten

 Friskt vatten utan smuts. Dessutom räcker vattnet länge när hela automaten fyllts på.
Friskt vatten utan smuts. Dessutom räcker vattnet länge när hela automaten fyllts på. FOTO: dageldog

Höns behöver en matplats under tak och tillräckligt med plats för att alla höns ska kunna stå och äta samtidigt. En decimeter matplatskant per höna är ett bra riktmärke.

Satsa helst på en vattenautomat till hönsen. Det finns enkla sådana i plast som bara lämnar en liten vattenfylld kant för hönsen att dricka ur. Ett vattenfat blir snabbt fullt med smuts.

Läs också: Vilken höna passar dig? Guide till 10 tåliga lantraser

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen