Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 maj 2018

Stenmård upptäckt i Skåne – ny däggdjursart i Sverige

En för Sverige ny däggdjursart har upptäckts i Skåne. En mård som sköts i våras har visat sig vara en stenmård. Troligen har den kommit från Danmark.

 Halsfläcken på stenmården är vit, till skillnad från den vanliga mårdens gräddgula fläck. Stenmårdens halsfläck går dessutom ner på frambenen.
Halsfläcken på stenmården är vit, till skillnad från den vanliga mårdens gräddgula fläck. Stenmårdens halsfläck går dessutom ner på frambenen. FOTO: ibl

Tidningen Svensk Jakt berättar att en jägare kontaktade Svenska Jägareförbundet efter att ha skjutit en mård som tagit sig in i ett hönshus.

Han tyckte att den såg annorlunda än vår inhemska mård (martes martes). Jägareförbundets Mårdhundsprojekt konstaterade efter noggrann undersökning att det rörde sig om arten stenmård (martes foina).

Läs också: Sveriges 6 nya fågelarter

Stenmården vanlig i Danmark

Den har aldrig tidigare påträffats i Sverige. Stenmården är däremot vanlig i Danmark och P-A Åhlén vid Mårdhundsprojektet säger till Svensk Jakt att ”stenmårdar är kända för att nyttja mänsklig infrastruktur och det ligger nära till hands att tro att den liftat med någon form av fordon över bron till Sverige”.

Stenmård är mycket lik vanlig mård, som också kallas skogsmård. Men stenmården har ljus nos, till skillnad från skogsmårdens mörka, och den har vit hakfläck medan skogsmården har gräddgul.

Lever nära människan

Stenmården finns på Europas fastland, från Danmark och söderut, och är mer benägen att leva nära människan än vad skogsmården är.

Den går gärna in i byggnader på hönsjakt och kan ha sitt bo på vindar i bostadshus, och därmed ställa till skador på trä och isolering.

Läs också: Ny humla i Sverige

Misstänkta mårdar bör rapporteras

Jägare som fäller eller fångar mård i Sydsverige uppmanas att kontakta Jägareförbundet om man stöter på något som kan misstänkas vara stenmård.

– Vi kommer att se över om det finns skäl till att vidta några särskilda åtgärder med anledning av det här fyndet, säger Per Risberg på Naturvårdsverket till Svensk Jakt.

Naturhistoriska får mården

Den skjutna stenmården kommer att stoppas upp och skickas till Naturhistoriska Riksmuséet.

Varken stenmård eller skogsmård ska förväxlas med mårdhund, som mer liknar en tvättbjörn.

Läs också: Krabba hot mot Östersjön

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen