Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 februari

Stjäl ekorren fågelägg?

Många beskyller ekorren för att rensa fågelbon på ungar och ägg. Men detta är en myt. Studier visar att det är extremt ovanligt.

 Ekorren kan välja boplats som även fåglar använt. Men det betyder inte att ekorren äter fåglar och ägg.
Ekorren kan välja boplats som även fåglar använt. Men det betyder inte att ekorren äter fåglar och ägg. FOTO: kenneth johansson

Det finns en uppfattning om att ekorrar gärna tar fågelägg och fågelungar. Detta har Land skrivit om tidigare. I en undersökning av maginnehållet av 600 ekorrar hittades fågelrester i fem av dem.

Forskaren bakom studien trodde dessutom att det ofta handlade om att ekorrar ätit på fågelkadaver och tagit upphittade skalrester för att få i sig kalcium, och inte om att ekorren själv dödat fågeln eller tagit ägg.

Läs också: Rovfåglar i Sverige – lär dig känna igen dem!

Ekorren ingen äggtjuv

Natursidan.se skriver om en annan undersökning där 1 600 ekorrar undersökts och rester av fåglar och/eller ägg bara hittades i fyra.

Även i denna undersökning kan det ha handlat om att ekorrar hittat äggskal eller fågelrester.

Så ekorren tycks ha oförtjänt dåligt rykte som äggtjuv och fågeldödare.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen