Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 oktober 2018

Svensk vildmark – bästa turistmålet i världen

Ingenting är hetare än våra älgar och björnar för brittiska turister. Svensk vildmarksturism slår allt annat i världen. Och vi kan utveckla den ännu mer.

 Stora däggdjur som björn, älg, varg och bäver är väldigt lockande när brittiska naturturister ska välja resmål.
Stora däggdjur som björn, älg, varg och bäver är väldigt lockande när brittiska naturturister ska välja resmål. FOTO: kenneth johansson

Den stora brittiska dagstidningen Telegraph har valt ut de 50 bästa vildmarkssemestrarna i världen. Och Sverige hamnar i topp, skriver Natursidan.se.

Det är en av turerna som arrangören Wild Sweden anordnar, där besökarna får se stora däggdjur i Bergslagens och Hälsinglands skogar, som tar förstaplatsen. Konkurrensen är hård. Högt upp på topplistan ligger bland annat valsafari i Kalifornien och djungelvandring i Costa Rica.

Läs också: 20 häftiga resmål i svensk natur

Sverige har ovärderliga tillgångar

Wild Swedens grundare Marcus Eldh tror att just de stora däggdjuren har stor dragningskraft på brittiska turister.

– Älgar, vargar, bävrar och björnar är ovärderliga tillgångar för att locka besökare ut i den svenska naturen. De här stora däggdjuren är bland det mest intressanta vi har, säger Marcus Eldh till Natursidan.se.

Även tystnaden lockar

Han säger att ett svenskt ”trumfkort” är att vi har djur som britterna inte längre har kvar, och att de här kan se vad de förlorat i sin fauna.

– Det inspirerar dem också till att återinföra vilda djur till Storbritannien, säger Marcus Eldh.

Han säger också att det inte bara är älgar, vargar, bävrar och björnar som ger turisterna stora upplevelser.

– Väl på plats är det skogarna, sjöarna och tystnaden som är mest imponerande. Att sitta vid en lägereld, ha tid att prata med varandra, vandra genom en mossig skog, stanna till vid en skogstjärn, säger Marcus Eldh till Natursidan.se.

Ger stora inkomster

Enligt Marcus Eldh är efterfrågan på naturupplevelser större än utbudet. Han tror att många fler skulle kunna jobba med naturturism och att det skulle ge stora inkomster till både staten och lokalsamhällen.

– Om vi ska kunna erbjuda mer naturturism så behöver vi se till att skydda mer vild och vacker natur. Allt annat är sekundärt. Sedan behöver vi kompetensutveckling i form av turismutbildningar och stötta turismföretagare runtom i Sverige, säger han till Natursidan.se.

Läs också: Laxå bevarar natur – hela bygden gynnas

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen