Svenska nationalparker bevarar värdefulla landskap
Tänk vilka storslagna naturupplevelser som finns att upptäcka på hemmaplan!
I Sverige har vi 30 nationalparker som erbjuder makalösa vyer och rofylld natur – här är åtta favoriter!
Till Sveriges nationalparker behöver du inte göra någon platsbokning eller betala entréavgift. Allt du behöver göra är att ta dig dit för att njuta av och upptäcka vår mest exklusiva natur. Nationalparker är den starkaste skyddsformen som finns till för att bevara vårt natur- och kulturarv, som annars hotas att förstöras eller försvinna. Idagsläget finns det 30 nationalparker, som speglar våra sex naturtyper: fjäll, sjöar och vattendrag, kust och hav, ädellövskog, våtmark och barrskog.
Så besöker du en nationalpark
En sällsynt jaktfalk som häckar i Fulufjället, lummig ädellövskog i Söderåsen eller lappländsk vildmark i Sarek. Nationalparkerna finns över hela landet och är alltid öppna för besökare. Några parker kan behöva lite mer planering, tid och utrustning, medan andra finns bara några mil utanför större städer.
Välj och vraka bland storslagna naturupplevelser och bara njut av att upptäcka våra vackra landskap. Här har vi valt ut några pärlor som kanske kan inspirera till en tur ut i det fria.
Fulufjällets nationalpark
I Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär (93 meter) och även väldens äldsta träd Old Tjikko. I bergsbranten har den sällsynta jaktfalken häckat i flera år.
Tyresta nationalpark
En urskogspärla bara två mil från Stockholms centrum med vandringsleder och ett tiotal glittrande sjöar. Knotiga tallar med många hundra år på nacken varvas med karga hällar som inlandsis och vågor slipat lena när den närbelägna skärgården ännu sträckte sig hit. I Tyresta finns en stark stam av tjäder.
Abisko
Abisko är en av landets första nationalparker. Mäktiga fjäll ramar in den vackra Abiskodalen med blomstrande fjällängar, livliga forsar och Skandinaviens största fjällsjö. En linbana går direkt upp i högfjällsnatur med fantastisk utsikt. Här i norra Lappland börjar Kungsleden och nationalparken nås lätt med tåg.
Store mosse
Store mosse nationalpark i västra Småland är den största orörda myrmarken söder om Lappland och liknar just norrländsk vildmark. Mer än fyra mil vandringsleder på stigar och spångar leder besökaren genom ett vitmossehav med martallar och tranbär. Här syns fåglar som dvärgbeckasin, småspov och grönbena. Kungsörn häckar och vid sjön jagar fiskgjuse.
Läs också: 16 vackra vandringsleder från norr till söder
Färdebofjärden
Färdebofjärden är ett unikt älvlandskap nära Dalälvens nedre utlopp med öar, strömmar, skogar och våtmarker. Här går Linnés ”limes norrlandicus”, den naturliga Norrlandsgränsen. Särskilt upplevelserik för den fågelintresserade – här finns ett rikt fågelliv med över 100 regelbundet häckande arter som saknar motsvarighet i resten av landet.
Sarek
Sarek nationalpark består av lappländsk vildmark med 2 000 meter höga fjäll, deltalandskap och strida vattendrag. I nationalparken finns inga stugor och nästan inga broar, så bra utrustning och fjällvana krävs av besökaren som i gengäld får en storslagen naturupplevelse. Sarek är en del av världsarvet Laponia.
Kosterhavet
I den marina nationalparken Kosterhavet är en av många upplevelser att följa en snorkelled och studera det marina livet. Här finns gott om knubbsäl och rev av kallvattenskoraller som utgör en livsmiljö för tusentals djurarter.
Söderåsen
Strax öster om Helsingborg finns en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. Här möts du av bokskogsklädda åsar, lodräta klippor som omringar djupa dalar och strömmande vattendrag. Från utsiktsplatserna Kopparhatten och Hjortsprånget är utsikten över det skånska landskapet hänförande.
Vad är en nationalpark?
År 1909 fick Sverige en naturskyddslag som lagfäste nationalparksformen, i syfte att långsiktigt skydda värdefull natur. Samma år beslutades att Sverige som första land i Europa skulle inrätta nio nationalparker: Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet och Sonfjället.
Det är regering och riksdag som fattar beslut om att bilda nationalparker och marken ägs av staten. Jämfört med naturreservat kraven på nationalparker är så höga att endast ett mindre antal nya områden kan bli aktuella för denna skyddsform.
Varje nationalpark har särskilda regler som anvisas på informationstavlor i parkerna. Allemansrätten gäller inte fullt ut i nationalparkerna och hundar är inte alltid välkomna då de kan störa fågel- och djurlivet eller renskötseln.
Källa: Sverigesnationalparker.se
Sveriges 30 nationalparker
Abisko
Björnlandet
Blå Jungfrun
Dalby Söderskog
Djurö
Fulufjället
Färnebofjärden
Garphyttan
Gotska Sandön
Hamra
Haparanda Skärgård
Kosterhavet
Muddus/Muttos
Norra Kvill
Padjelanta/Badjelánnda
Pieljekaise
Sarek
Skuleskogen
Sonfjället
Stenshuvud
Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke
Store Mosse
Söderåsen
Tiveden
Tresticklan
Tyresta
Töfsingdalen
Vadvetjåkka
Åsnen
Ängsö
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.