Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 maj 2019

Svenska nationalparker bevarar värdefulla landskap

Tänk vilka storslagna naturupplevelser som finns att upptäcka på hemmaplan!

I Sverige har vi 30 nationalparker som erbjuder makalösa vyer och rofylld natur – här är åtta favoriter!

 Abisko nationalpark ligger i Kiruna kommun och bjuder på storslagna fjällandskap.
Abisko nationalpark ligger i Kiruna kommun och bjuder på storslagna fjällandskap. FOTO: Jan-Erik Nilsson

Till Sveriges nationalparker behöver du inte göra någon platsbokning eller betala entréavgift. Allt du behöver göra är att ta dig dit för att njuta av och upptäcka vår mest exklusiva natur. Nationalparker är den starkaste skyddsformen som finns till för att bevara vårt natur- och kulturarv, som annars hotas att förstöras eller försvinna. Idagsläget finns det 30 nationalparker, som speglar våra sex naturtyper: fjäll, sjöar och vattendrag, kust och hav, ädellövskog, våtmark och barrskog.

Så besöker du en nationalpark

 Karta över alla Sveriges nationalparker.
Karta över alla Sveriges nationalparker. FOTO: Naturvårdsverket

En sällsynt jaktfalk som häckar i Fulufjället, lummig ädellövskog i Söderåsen eller lappländsk vildmark i Sarek. Nationalparkerna finns över hela landet och är alltid öppna för besökare. Några parker kan behöva lite mer planering, tid och utrustning, medan andra finns bara några mil utanför större städer.

Välj och vraka bland storslagna naturupplevelser och bara njut av att upptäcka våra vackra landskap. Här har vi valt ut några pärlor som kanske kan inspirera till en tur ut i det fria.

Fulufjällets nationalpark

 Vattenfallet Njupeskär i Fulufjällets nationalpark.
Vattenfallet Njupeskär i Fulufjällets nationalpark. FOTO: Tomas Franklin

I Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär (93 meter) och även väldens äldsta träd Old Tjikko. I bergsbranten har den sällsynta jaktfalken häckat i flera år.

Tyresta nationalpark

 Tyresta nationalpark utanför Stockholm.
Tyresta nationalpark utanför Stockholm. FOTO: Nicklas Wijkmark

En urskogspärla bara två mil från Stockholms centrum med vandringsleder och ett tiotal glittrande sjöar. Knotiga tallar med många hundra år på nacken varvas med karga hällar som inlandsis och vågor slipat lena när den närbelägna skärgården ännu sträckte sig hit. I Tyresta finns en stark stam av tjäder.

Abisko

 Abisko nationalpark i Lappland.
Abisko nationalpark i Lappland. FOTO: Chad Ehlers/Nordic Photos

Abisko är en av landets första nationalparker. Mäktiga fjäll ramar in den vackra Abiskodalen med blomstrande fjällängar, livliga forsar och Skandinaviens största fjällsjö. En linbana går direkt upp i högfjällsnatur med fantastisk utsikt. Här i norra Lappland börjar Kungsleden och nationalparken nås lätt med tåg.

Store mosse

 Store mosse nationalpark i Småland.
Store mosse nationalpark i Småland. FOTO: Shutterstock

Store mosse nationalpark i västra Småland är den största orörda myrmarken söder om Lappland och liknar just norrländsk vildmark. Mer än fyra mil vandringsleder på stigar och spångar leder besökaren genom ett vitmossehav med martallar och tranbär. Här syns fåglar som dvärgbeckasin, småspov och grönbena. Kungsörn häckar och vid sjön jagar fiskgjuse.

Läs också: 16 vackra vandringsleder från norr till söder

Färdebofjärden

 Färnebofjärden.
Färnebofjärden. FOTO: Nils Ryrholm/Azote

Färdebofjärden är ett unikt älvlandskap nära Dalälvens nedre utlopp med öar, strömmar, skogar och våtmarker. Här går Linnés ”limes norrlandicus”, den naturliga Norrlandsgränsen. Särskilt upplevelserik för den fågelintresserade – här finns ett rikt fågelliv med över 100 regelbundet häckande arter som saknar motsvarighet i resten av landet.

Sarek

 Sarek nationalpark i Lappland.
Sarek nationalpark i Lappland. FOTO: Peter Rosén

Sarek nationalpark består av lappländsk vildmark med 2 000 meter höga fjäll, deltalandskap och strida vattendrag. I nationalparken finns inga stugor och nästan inga broar, så bra utrustning och fjällvana krävs av besökaren som i gengäld får en storslagen naturupplevelse. Sarek är en del av världsarvet Laponia.

Kosterhavet

 Kosterhavet i Bohuslän.
Kosterhavet i Bohuslän. FOTO: Martin Borg

I den marina nationalparken Kosterhavet är en av många upplevelser att följa en snorkelled och studera det marina livet. Här finns gott om knubbsäl och rev av kallvattenskoraller som utgör en livsmiljö för tusentals djurarter.

Söderåsen

 Söderåsen nationalpark i Skåne.
Söderåsen nationalpark i Skåne. FOTO: Johner Matton Collection

Strax öster om Helsingborg finns en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. Här möts du av bokskogsklädda åsar, lodräta klippor som omringar djupa dalar och strömmande vattendrag. Från utsiktsplatserna Kopparhatten och Hjortsprånget är utsikten över det skånska landskapet hänförande.

Vad är en nationalpark?

År 1909 fick Sverige en naturskyddslag som lagfäste nationalparksformen, i syfte att långsiktigt skydda värdefull natur. Samma år beslutades att Sverige som första land i Europa skulle inrätta nio nationalparker: Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet och Sonfjället.

Det är regering och riksdag som fattar beslut om att bilda nationalparker och marken ägs av staten. Jämfört med naturreservat kraven på nationalparker är så höga att endast ett mindre antal nya områden kan bli aktuella för denna skyddsform.

Varje nationalpark har särskilda regler som anvisas på informationstavlor i parkerna. Allemansrätten gäller inte fullt ut i nationalparkerna och hundar är inte alltid välkomna då de kan störa fågel- och djurlivet eller renskötseln.

Källa: Sverigesnationalparker.se

Sveriges 30 nationalparker

Abisko

Björnlandet

Blå Jungfrun

Dalby Söderskog

Djurö

Fulufjället

Färnebofjärden

Garphyttan

Gotska Sandön

Hamra

Haparanda Skärgård

Kosterhavet

Muddus/Muttos

Norra Kvill

Padjelanta/Badjelánnda

Pieljekaise

Sarek

Skuleskogen

Sonfjället

Stenshuvud

Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke

Store Mosse

Söderåsen

Tiveden

Tresticklan

Tyresta

Töfsingdalen

Vadvetjåkka

Åsnen

Ängsö

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen