Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 juni 2022

Sveriges nationalfjäril citronfjäril

Här är vår mest älskade fjäril! Citronfjärilen korades nyss till Sveriges nationalfjäril.

 ÄLSKAD! Citronfjärilen koras till Sveriges nationalfjäril. Foto: Bengt Ekman, Naturfotograferna, TTIBL
ÄLSKAD! Citronfjärilen koras till Sveriges nationalfjäril. Foto: Bengt Ekman, Naturfotograferna, TTIBL FOTO: Bengt Ekman/N/TT

Kanske är det för att den gör oss så glada på våren när den dyker upp så fort snön har smält? En gul, solig hälsning till oss frusna nordbor som får hopp om en kommande sommar.

– Det är ett väldigt bra val. Det är den första fjärilen man ser på våren och den sista man ser på hösten, säger Lars Pettersson, docent i zooekologi vid Lunds universitet, som är samordnare i Svensk Dagfjärilsövervakning.

Den 20 juni 2022 utsågs den till Sveriges nationalfjäril i en omröstning som arrangerades av Fjärilshuset i Stockholm, i samarbete med en rad organisationer. Nära 40 procent av de drygt 20 000 personer som röstade hade citronfjärilen som favorit.

Läs också: 12 fjärilar i Sverige – så känner du igen dem

Blir allt vanligare

Citronfjärilen blir också vanligare i Sverige – framför allt bryter den ny mark längs norrlandskusten ända upp till Luleå. Men den är beroende av att det växer brakved eller getapel i landskapet eftersom de är värdväxter för larverna.

Övervintrar i stubbar

Enligt jordbruksverkets faktablad övervintrar fullbildade citronfjärilar i hålrum i stubbar, nedfallna träd och under täta granar. Där sitter de upp och nedvända med ihopslagna vingar tills solen väcker dem en tidig marsdag.

Då flyger de ut och letar nektar på de första vårblommorna som tussilago och sälg som ett gult vårtecken. Och nu är den korad till Sveriges nationalfjäril.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen