Tål fåglarna salt och margarin?
Frågorna dyker upp gång på gång. Tål småfåglarna salt? Mättat fett? Härdat fett? Land frågade en expert.
Det diskuteras ständigt om vad som är bra mat vid fågelmatningarna, och vad som bör undvikas.
Fett är energirikt och bra. Man kan till exempel smeta ut det direkt på trädstammar och också ha det som ingrediens i hemmagjorda talgbollar.
Läs också: Fixa snabbmat till hungriga småfåglar
Klarar de julskinka?
Men det påstås ofta att fettet måste vara osaltat och att bland annat svålar från julskinkan inte bör läggas ut.
Det finns även uppfattningen att fettet inte får vara härdat och inte heller mättat. En del dömer konsekvent ut all sorts margarin.
Experten förklarar
Land beslöt att gå till botten med saken och ställde tre frågor till Lotta Berg, en verklig expert.
Hon är veterinär och professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa. Dessutom är hon ornitolog och ordförande för Birdlife Sverige (f d Sveriges ornitologiska förening).
1. Vissa hävdar att man ska undvika härdat fett och mättat fett när man matar fåglar. Är det viktigt?
– Nej, allt matfett är bra och energirikt, det spelar ingen roll vilken sort det är. Man ska inte överföra sina egna matvanor till fåglarna. De blir ju ändå inte så gamla.
2. Salt är en annan tvistefråga. Måste smör och margarin vara osaltat? Och kan man bjuda på den salta julskinkans fett?
– Ingen fara. Det är bara om det är så ettersalt att man inte kan äta det själv som man ska låta bli att lägga ut det.
3. Finns det något man verkligen bör undvika att bjuda på?
– Nja, bröd och bullar och sånt innehåller mest tomma kalorier och inte mycket näring. Det är inte farligt att lägga ut lite brödsmulor, men det ger knappast fåglarna något.
Läs också: Gör en fågelmatare av en kaffekopp
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.