Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 23 oktober 2019

Tallbitar strömmar ned över Sverige

Just nu pågår en invasion av ovanliga fåglar i Sverige. Den vackra tallbiten kommer från öst i stora skaror. Ut och spana!

 Hanen av tallbit är mustigt röd. Honans färg är mer dämpad i grått, gult och orange. Fågeln kan förväxlas med korsnäbb, men är något större.
Hanen av tallbit är mustigt röd. Honans färg är mer dämpad i grått, gult och orange. Fågeln kan förväxlas med korsnäbb, men är något större. FOTO: tt

Just nu tycks vi ha en tallbitsinvasion på gång i södra och mellersta Sverige. Tallbit är en vacker och ganska ovanlig fågel som häckar i det inre av norra Norrland.

Enbart den 23 oktober rapporterades till exempel 29 exemplar i Frändefors i Dalsland, 15 i Viksberg i Södermanland, 14 i Sunnersta i Uppland och över 800 vid Hammarö i Värmland.

Läs också: Spara bär till fåglarna i vinter

Håll utkik!

Och detta är bara en mycket liten del av alla tallbitar som fågelskådare har rapporterat på SLU:s Artportalen de senaste dagarna.

Håll utkik själv, du har god chans att se fågeln! Tallbiten är ungefär stor som en stare. Hanen är vackert röd och honan grågulorange.

Tallbiten är egentligen en stannfågel men vissa höstar kan många av dem dra västerut och söderut, antagligen för att hitta mat. De äter gärna bär, framför allt rönnbär och oxelbär.

Kallas dumsnut

Fågeln gillar också granfrön, så det kan även löna sig att spana högt upp i granar där tallbitar tyst och försynt kan sitta och äta.

Fågeln är uppenbarligen ovan vid människor och uppträder ofta oskyggt. I folkmun har de kallats ”dumsnut” eftersom de inte har vett att flyga undan.

Tidigare större invasioner i Sverige har inträffat bland annat hösten och vintern 1976-77, 2000-01 och 2012-13.

Läs också: Här skådar du fåglar på hösten!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen