Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 maj 2019

Thomas attackerad av björnmamma

Thomas Ericson, 62, var ute i skogen och satte upp kontroller inför en orienteringstävling när en aggressiv björnhona plötsligt dök upp och satte av mot honom.

– Jag var lugn och rationell när jag låg ner. Det är ingen idé att göra något annat, berättar han.

 Thomas Ericson från Alfta i Hälsingland attackerades av en björnmamma.
Thomas Ericson från Alfta i Hälsingland attackerades av en björnmamma. FOTO: Privat/iStock

Thomas Ericson kommer från Alfta i Hälsingland och tillhör orienteringsklubben Alfta Ösa OK. Inför en stortävling som Thomas är med och arrangerar i juni skulle han under lördagen sätta upp kontroller i skogen en bit utanför Gammel-Homna.

Han hade bara varit ute i någon kvart när han plötsligt överraskades av en björnhona och hennes ungar bara drygt tio meter bort.

– Direkt röt hon till och satte av mot mig. Jag hann inte tänka, utan som reflex röt jag också till och sprang, berättar Thomas Ericson för Land.

Läs också: Naturens ensamstående mammor – som gör allt för sina barn!

Låg stilla på marken

Men han hann inte långt innan han ramlade. Björnhonan kom i fatt honom och bet honom i vaden när han låg ner. För att skydda ansiktet lade Thomas händerna för ansiktet och då gick björnhonan till attack mot handen.

– Jag var lugn och rationell när jag låg där. Det var inte så jag tänkte att ”nu går det åt skogen”, utan jag tänkte hela tiden på nästa steg. Adrenalinet gjorde att jag inte kände någonting, berättar han.

Thomas gjorde bevisligen rätt i att ligga stilla, för snart lämnade björnen honom och gick tillbaka till sina ungar.

– Man har ju hört från jägare som har tittat upp för snabbt och då blivit attackerade igen. Så jag låg kvar där jättelänge innan jag reste mig och gick tillbaka till bilen.

Djupt sår i vaden

Thomas familj mötte upp honom och körde till akuten där han blev omplåstrad och fick antibiotika och stelkrampsspruta.

– Det blev ett djupt sår i vadmuskeln. Jag känner mig fortfarande lite mörbultad och känner smärtan i vaden och handen, säger Thomas när Land når honom under måndagen.

Mycket björn i området

Även om det nu blir en paus från orienteringen ett tag, så tvekar Thomas inte på att ge sig ut i skogen igen.

– Här i Hälsingland finns det mycket björn överallt. Men konstigt nog har jag aldrig stött på någon förrän nu, ofta håller de sig borta. Den här gången tror jag att jag kom för nära och överraskade dem, då blev hon aggressiv, säger Thomas.

Tävlingen ställs inte in

Orienteringstävlingen kommer fortfarande att äga rum i området, men arrangörerna tar incidenten på stort allvar.

– Vi håller på med lite olika åtgärder. Vi kommer att göra en extra noggrann viltavdrivning i tävlingsområdet och sätter ut vargpinglor vid de elektroniska kontrollerna. När tävlingen väl äger rum är det så mycket folk, uppåt 2 000 per dag, så då sticker de, säger Thomas.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen