Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 december 2022

Thomas har sänt naturradio i P1 – i mer än 30 år

En gång sände Thomas Öberg från isfiske i snöstorm. En annan gång från Sareks vildmark. I över 30 år har han hörts i P1:s Naturmorgon. Och nu vill han ge naturen rösträtt.

 Thomas Öberg Brändön, skogsmänniska radioman, biolog, fotograf, författare, jobbar för naturmorgon
Thomas Öberg Brändön, skogsmänniska radioman, biolog, fotograf, författare, jobbar för naturmorgon FOTO: susanne lindholm

Det är en vacker höstdag och löven skiftar i grönt, gult och rött utanför Thomas Öbergs hem i byn Brändön, 2,5 mil norr om Luleå. Han bor längst ut på en udde, alldeles vid Bottenvikens havsband och med en fantastisk utsikt över Luleå skärgård.

Ute på isen

Åt andra hållet tar skogen vid och Thomas Öberg behöver inte gå många meter för att kunna sända ett av sina uppskattade ”Naturmorgon”.

– Jag har gjort en del reportage härifrån. Bland annat satt vi ute på isen och pimplade en vinterdag mitt i en snöstorm. Jag hade med mig en biologilärare och en pimpelentusiast och det blev väldigt lyckat trots de usla väderförhållandena.

– Inte minst blev det roligt när pimpelentusiasten berättade att hon tyckte det var roligt att fiska för att hon träffade så mycket karlar på isen, säger nu 75-årige Thomas Öberg.

 Thomas Öberg visar tre olika sorters mossa: kammossa, väggmossa och husmossa.
Thomas Öberg visar tre olika sorters mossa: kammossa, väggmossa och husmossa. FOTO: susanne lindholm

Annars har han rest runt i hela Västerbotten och Norrbotten och gjort otaliga reportage. De senaste åren har han också besökt polartrakter som Svalbard, Grönland, Island och Antarktis.

Läs också: De satsar på småskalig skogsturism

Brinner för naturen

Det har blivit tre böcker med texter och bilder om naturen och i den senaste ”Fjällrand – De krokiga tallarnas land” finns också egenkomponerade visor som ”Tjäderspelstango” med.

Med hjälp av en QR-kod i boken går de att spela upp, liksom fågelläten och intervjuer som Thomas Öberg har gjort.

– Jag är en mångsysslare, men den gemensamma nämnaren i allt jag gör är nog ändå naturen, det är den jag brinner för.

 I det här döda trädet har en tretåig hackspett letat efter insekter.
I det här döda trädet har en tretåig hackspett letat efter insekter. FOTO: susanne lindholm

Ursprungligen kommer Thomas Öberg från Örebro. Men han är en närking uppfödd på Pitepalt, tunnbröd, surströmming och långfil eftersom mormor kom från Norrbotten och träffade morfadern när han arbetade i gruvan i Malmberget.

– Jag växte upp med historier från Lappland, om hur min morfar sköt ripor på väg till gruvan och i vuxen ålder var jag väldigt klar över att jag ville flytta norrut.

Rötter i Västerbotten

Efter studier i botanik, zoologi, geologi och kemi fick han arbete som lärare i ekologi på Samernas folkhögskola i Jokkmokk 1971. Frun Birgitta som han träffade under värnplikten i Stockholm var med på noterna eftersom hon själv hade rötterna i Västerbotten.

1986 blev han tillfrågad av konstnären och författaren Hans Anderson att vara med och sända radioprogrammet ”Naturligt norr om polcirkeln”.

 Alen har röda rotknölar med kvävefixerande bakterier. Därför behöver inte alen spara kväve på hösten genom att dra tillbaka det gröna klorofyllet i bladen.
Alen har röda rotknölar med kvävefixerande bakterier. Därför behöver inte alen spara kväve på hösten genom att dra tillbaka det gröna klorofyllet i bladen. FOTO: susanne lindholm

– Vi gjorde spännande reportageresor i Norrbotten, Nordfinland, Nordnorge och ända till Svalbard. Han var mest inriktad på kulturer och ursprungsbefolkningar, medan jag kunde naturen.

Visar upp mossa

Och naturen blir verkligen levande i Thomas Öbergs sällskap. Vi besöker skogen vid hans hus och Thomas Öberg böjer sig ner och plockar upp tre sorters mossa från marken, kammossa, väggmossa och husmossa och visar hur olika de ser ut när man tittar närmare på dem.

– Kammossan ser verkligen ut som en kam och väggmossan ser snarast ut som en mikroskopisk gran.

 Vitmossan är grön så länge den är kvar på marken. Den vitnar först när den torkas.
Vitmossan är grön så länge den är kvar på marken. Den vitnar först när den torkas. FOTO: susanne lindholm

När ”Naturmorgon” skulle starta 1990 blev Thomas Öberg tillfrågad att medverka där och under de drygt 30 åren som har gått har det blivit otaliga radioprogram.

Ibland stiger han upp vid fyratiden på lördagsmorgonen och ger sig ut för att kunna börja sända klockan sex, men ofta reser han till inspelningsplatsen redan på onsdagen och använder torsdagen och fredagen för att reka och prata med intervjupersoner.

Läs också: Så känner du igen äkta urskog

Flyttade till kusten

– Det är roligt att göra direktsänd naturradio. Man måste kunna beskriva och förklara det som händer i stunden och sedan fylla på med annat intressant.

Efter 31 år i Jokkmokk, där han även hann vara utställningschef för Ájtte – Svenskt fjäll- och Samemuseum, flyttade han och Birgitta ner till kusten.

– Jag stretade emot först när min fru fick jobb på universitetet här, men nu trivs jag verkligen med Bottenviken som granne.

Det är inte svårt att förstå när man blickar ut över Luleå skärgård. Vid stranden växer alar som vid intervjutillfället i oktober fortfarande har gröna löv till skillnad från björkarna, asparna och rönnarna.

”Allt hänger ihop”

Thomas Öberg tar fram en alrot för att visa på röda rotknölar där det lever kvävefixerande bakterier som förser trädet med kvävenäring så att alen kan slösa och fälla gröna löv.

– Det är sådan här ekologi, hur allt hänger ihop och samverkar som jag tycker är spännande med naturen.

Under sina 45 år ute i skog och mark har Thomas Öberg sett hur klimatförändringarna påverkar naturen med krympande glaciärer, med trädgränsen som flyttar högre upp på fjällen och med nya fågelarter allt längre norrut.

– Tyvärr är den gröna omställningen till stor del en grå omställning med gruvdrift i jakten på metaller till elbilar. Det är också tråkigt hur valdebatten kom att domineras av bensinpriser, att naturen inte fick någon röst där.

Men trots problemen vill Thomas Öberg förmedla hopp genom att berätta om naturen.

– Genom att beskriva hur fantastisk den är vill jag få människor att tänka till och ta hand om den. I bästa fall lyckas jag ge naturen en röst. Kanske till och med rösträtt!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen