Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 mars 2019

Tjuvjakt misstänks ha tömt Dalarna på varg

Dalarna är ett ”svart hål” när det gäller varg. Tjuvjakt kan vara orsaken, enligt forskare. Och de vargtomma markerna tycks växa.

 Röda prickar markerar familjegrupp av varg och grå trianglar visar revirmarkerande par utan ungar. Data kommer från länsstyrelsernas inventeringar och kartan från Viltskadecenter vid SLU.
Röda prickar markerar familjegrupp av varg och grå trianglar visar revirmarkerande par utan ungar. Data kommer från länsstyrelsernas inventeringar och kartan från Viltskadecenter vid SLU. FOTO: viltskadecenter

Dalarna är i det närmaste tomt på vargrevir. I de omkringliggande länen finns däremot gott om revir. Det visar vinterns varginventering som påbörjades första oktober och är slutförd den sista mars.

– Det är inget fel på miljön i området och det finns gott om älg, säger forskaren Olof Liberg, verksam inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv till SVT Dalarna.

Läs också: Här kommer vargen in på Rolfs tomt

Sprider sig

Han säger också att det ganska länge funnits ett ”svart hål” mellan Siljan och gränsen till Värmland, där vargpar alltså inte lyckats etablera sig.

– Men nu verkar eländet vara på väg att sprida sig. Nu är det tomt även en bit in i Värmland, säger Liberg till SVT.

Enligt Olof Liberg finns en orsak till att det nästan helt saknas varg i området:

– Tjuvjakt är den mest tänkbara förklaringen.

Vargar med skottskador

På länsstyrelsen i Dalarna är man noterat nedgången av familjegrupper av varg de senaste åren. Det förekommer regelbundet varg i Dalarna, men de klarar inte att etablera sig.

– Vi vet att det förekommer illegal jakt, och flera av de legalt skjutna vargarna har haft skottskador. Det har varit så i ett antal år, säger Jonas Nordström, enhetschef på länsstyrelsen till SVT Dalarna.

En enda familjegrupp

Fram till 1 mars hade inventerarna hittat 28 familjegrupper av varg och 19 revirmarkerande par i Sverige.

På kartan som tagits fram av Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet syns tydligt hur tomt Dalarna är på varg. I dag känner forskarna bara till en enda familjegrupp med utbredning helt i länet.

Läs också: Här är herdeyrket på väg tillbaka

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen